Fakta om produkterna

Smakord ger dig mer precis information

Läs mer om vår fyrgradiga karaktäristikordlista. Genom den får du mer precis information om vinernas smak.

Förutom de gängse orden för att beskriva vin använder vi oss av en fyrgradig skala när det gäller följande smakord: fyllighet, tanniner, sötma, syrlighet

Sötma

Sötman i ett vin härrör i huvudsak från sockret i de ingående druvorna.

Förutom sockret bidrar även fruktiga estrar till att ge vinet en söt smak.

Redan en liten mängd socker i ett vin ger en fylligare känsla i munnen. Det gäller i synnerhet vita viner. Sockret upplevs sällan som sötma.

Också syrorna i ett vin påverkar gomkänslan så att vinet får en mer eller mindre söt smak. Om ett vin har rikligt med syror känns det mindre sött. Lägre syra ger en mer utpräglad smak av sötma.

mycket torrt – torrt – halvtorrt – halvsött – sött

Tanniner

Tanniner ger en kärv och torr känsla i munnen och slemhinnorna dras samman.

Ett rödvin med generösa tanniner kan kännas som sandpapper mot gommen.

Rödvin med dämpade tanniner innehåller sparsamt med garvsyra. I stället är de rika på glycerol som uppkommer vid jäsningen och har en söt smak. De har också en liten mängd restsocker kvar och syrahaltenn är låg.

låg tanninhalt – medelhög tanninhalt – hög tanninhalt – mycket hög tanninhalt

Fyllighet

Ett fylligt vin är runt i smaken och känns generöst i munnen – nästan som om man kunde bita i det.

Fylligheten markeras ytterligare om vinet har lagrats på ekfat. Även ett högt tannininnehåll och en hög alkoholhalt bidrar till en känsla av fyllighet  Fylliga viner har ofta en djup färg och tydlig struktur.

Ett lätt vin är raka motsatsen till ett fylligt. Det har en lägre halt av alkohol och tanniner och är därmed mer lättdrucket.

lätt – medelfylligt – fylligt – mycket fylligt

Syrlighet

Ett vin med hög syra sätter fart på salivkörtlarna och man får en svagt stickande känsla i munnen.

Viner med rejäl syra är strama. Doften och smaken är pigg och frisk.

Ett vin som praktiskt taget saknar syra är slätstruket och har kort smak.

Viner med generös syra kan i själva verket kännas lent i munnen, förutsatt att det innehåller relativt mycket socker och alkohol. Och omvänt: hög syrahalt gör att ett vin känns mindre sött.

låg syra – medelhög syra – hög syra – mycket hög syra