Fakta om produkterna

Smaktyper

Smaktyperna ger en fingervisning om hur vinerna smakar och vilket slags maträtter de bäst passar till.

Varje smaktyp har sin egen färg med vilken du kan hitta dina favoritviner.

Smaktyperna ser du på butikernas hylletiketter, i våra trycksaker och här på alko.fi.

Rödvin

Bärigt och friskt.

Lätta och medelfylliga viner som bjuder på toner av färska bär och en viss syra.

Med sin friskhet och fräschhet är de ett naturligt komplement till pasta, vegetariskt och hönsrätter men även till fisk.

    

Mjukt och fruktig.

Medelfylliga och fylliga viner som ofta har en liten sötma. Smaken präglas av en mjuk fruktighet.

Dessa allroundare inom den röda vinvärlden är idealiska som sällskapsdrycker och till bufféer.

 

Mustig och syltigt.

Medelfylliga, fylliga eller mycket fylliga viner som karaktäriseras av en mogen bärighet och en syltig konsistens.

Generösa och aromatiska viner är ett bra val till en måltid som innehåller rikligt med kött.

   

Nyanserat och utvecklat.

Medelfylliga och fylliga viner med mogna aromer som utvecklats under lagring: toner av stall, ekfat och örter.

Mångfasetterade viner som sitter som gjutna till bastanta kötträtter. De är också goda till ost och som klippta och skurna att sitta och smutta på.

   

Robust och kraftigt.

Fylliga eller mycket fylliga viner. De har en kraftig smak och en robust fyllighet.

Tack vare mogna tanniner ger vinerna en bra match åt tuff mat av samma kaliber, till exempel vilt, vildfågel, mustiga kötträtter eller ostar med kraftig smak.

     

Vitvin

Mjukt och lätt.

Torra viner med en mogen fruktighet som ackompanjeras av en lätt syra.

De är bra universalviner på grund av sin lätthet. Passar som sällskapsvin, fungerar till buffébordet och lämpar sig till vegetarisk mat.

  

Milt och sötaktigt.

Vinerna är halvtorra eller en aning söta.

Gemensamt för vinerna är en smeksam och fruktig sötma som gör dem till angenäma pratviner samt bra följeslagare till orientalisk mat och grönsaksrätter.

  

Friskt och fruktigt.

Vinerna är torra, halvtorra eller halvsöta. Utmärkande för dem är en frisk syra som balanseras upp av en intensiv fruktighet.

De är perfekta partners till exempelvis salta munsbitar och snacks, pastarätter samt fisk och skaldjur.

    

Nyancerat och strukturerat.

Torra och halvtorra viner med mineral-toner och inslag av örter.

Komplexa toner kombineras med en stram syra som gör att vinerna trivs bra tillsammans med fisk och skaldjur.

  

Generöst och rostat.

Vinerna är torra och halvtorra samt runda i smaken.

En generös fyllighet får sällskap av rostade toner eller fatkaraktär. Vinerna gör sig bra till fet fisk, höns, kalkon och vildfågel samt rätter av griskött.