Fakta om produkterna

Vinord

Vinord med förklaringar.

(motsvarande engelska termer inom parentes)

Aggressivt (aggressive)
ett vin med höga halter av syra, tannin och alkohol. Se även Hårt.

Angenämt (pleasant, attractive, appealing)
ett välsmakande vin med goda egenskaper.

Arom (aroma)
doft och smak som härstammar från druvan eller har uppkommit vid jäsning.

Aromatiskt (aromatic)
ett kraftfullt eller kryddigt vin vanligen gjort på en aromatisk druvsort.

Balanserat (well-balanced, harmonious)
ett vin med doft, smak och eftersmak i harmoniska proportioner.

Blommigt (tasty, delicious, savoury, sapid)
ett mycket aromatiskt vin med blommig doft. Se även Parfymerat.

Bouquet
arom eller doft som härrör från ett vins mognadsprocess på flaskan.

Briochekaraktär
doft som påminner om det franska frukosbrödet brioche. Brioche är ett luftigt vetebröd med kraftig smörkaraktär. Anväds främst om champagner.

Bränt (baked, burnt, cooked)
ett vin vars druvor växt i ett hett och torrt klimat som gett en lite bränd doft och smak.

Bärigt
se Fruktigt.

Druvigt
se Fruktigt.

Druvtypiskt (varietal, typical, characteristic)
ett vin vars doft och smak har en tydlig karaktär av vad som anses specifikt för druvsorten.

Eftersmak (aftertaste)
smak som dröjer kvar efter att du svalt vinet.

Ekigt, ekpräglat (oaky)
ett vin med fatkaraktär eller fattoner som uppstått vid lagring eller jäsning på ekfat.

Eldigt (warm, heady, hearty )
ett vin med så hög alkoholhalt att det nästan ger lite värme i munnen. Ungdomligt, ett ungt vin med lätta fräscha frukttoner.

Elegant (elegant)
ett vin med stil och finess, balanserad och nyanserad doft och smak. Varken alltför fylligt eller alkoholstarkt. Se även Finess.

Enkelt (simple, easy)
ett enkelt vin som oftast bara har en enda doft. Motsatsen till Komplext. Se även Robust, Rustikt.

Estrigt (estery)
ett ungt fruktigt vin med en rätt söt och karamellig doft och smak som kan ha toner av till exempel banan, jordgubbar eller hallon.

Exotisk (exotic)
vitt vin från ett varmare klimat där du kan känna dofter av tropiska frukter såsom ananas, melon, banan, kiwi, mango och passionsfrukt.

Fadd smak
avslagen smak hos ett vin som saknar fräschör och har en något motbjudande doft.

Fast (firm, consistent)
ett vin med stadga av tannin eller syra.

Fatkaraktär
fattoner, se Ekpräglat.

Feminint (mild, weak, slim)
ett vin med lätthet, finess och len struktur. Se även Lent, Lätt, Mjukt.

Finess (elegant, stylish, sophisticated)
ett klassiskt vin av hög kvalitet med elegans, stil och lätthet. Se även elegant.

Flinta, flintigt (flinty)
ett vin med en lite rökig och mineralliknande ton i doften som påminner om den som uppstår när man gnider två stenar mot varandra. Se även Mineralaktigt.

Fokuserat (concentrated, firm, intense)
ett vin med väldefinierade smaker.

Friskt (refreshing, fresh, crisp)
ett ungt uppfriskande vin med livliga fruktsmaker och lagom syra. Se även Krispigt.

Fruktigt (fruity)
ett för det mesta ungt vin där smaken och/eller doften påminner om färska druvor.

Fylligt (full-bodied, rich, generous)
ett vin med rätt hög alkoholhalt, bra kropp och spänst och relativt stor mängd extraktämnen. Motsatsen till Lätt.

Fällning (deposit)
utvecklas ofta i rödviner efter några års lagring på flaska. Bottensats i ett ungt vin kan däremot bero på ett fel.

Generöst (rich, generous, full-bodied)
ett vin med en påtagligt fruktig smak som det frikostigt avger på gommen. Se även Rikt, Yppigt.

Genomträngande (pungent)
ett vin med hög syra eller skarp fruktsmak. Se även Stickande.

Grumligt (cloudy, dull)
ett vin med “slöjor” eller opalescens kan vara ett tecken på att det inte har filtrerats tillräckligt.

Harmoniskt (harmonious)
ett proportionerligt sammansatt vin med avseende på alkoholhalt, smakämnen, doftämnen och mogenhet.

Hårt (hard, coarse, harsh, tart)
ett rödvin med mycket tannin eller ett vitt vin med alltför mycket syra som får det att strama till i tandköttet. Se även Kärvt, Strävt.

Ihåligt (hollow, shallow)
ett vin som doftar mer än det smakar på grund av att vinet saknar något i sin uppbyggnad, till exempel frukt.

Jästigt, jästkaraktär (yeasty)
ett ungt vin som kan ha buteljerats innan det har jäst ut helt eller ett äldre vin som legat länge på sin fällning.

Knutet (unripe, sharp, tart)
ett ännu ungt vin med outvecklad doft och arom. Motsatsen till Rikt, Överdådigt. Se även Återhållsamt.

Komplext (complex, subtle, expressive)
ett subtilt, nyansrikt och uttrycksfullt vin med sammansatt doft och smak.

Korkat (corked, corky)
ett vin som har skadats av en defekt kork och fått en unken och möglig lukt och smak. Se även Mögligt.

Kort (short, flabby)
ett vin med kort eller obefintlig eftersmak.

Kraftfullt (strong, powerful, heavy)
ett vin med mycket av allt – framför allt alkohol.

Krispigt (crisp, zesty, zing)
ett uppfriskande vin med god syra.

Kropp (body)
mycket alkoholextrakt och frukt som ger ett intryck av tyngd och fyllighet åt ett vin. Motsatsen till Tunt.

Kådigt (resinous)
ett resinerat grekiskt vin som har doft och smak av kåda som beror på att det smaksatts med kådextrakt från aleppotallen.

Kärvt (astringent, tough)
ett vin med hårda syror och tanniner (astringens). Vinet känns grovt och strävt i munnen. Se även Hårt, Strävt.

Köttigt (meaty, chewy)
ett kraftigt, smakrikt rödvin som har en nästan tjockflytande konsistens.

Lent (gentle, mild)
ett vin utan för mycket syra och relativt söt smak. Se även Mjukt.

Livligt (lively, vigorous)
ett vin med unga friska syror och eventuellt lite överskott av kolsyra.

Långt (long, lingering)
ett vin med lång kvardröjande eftersmak.

Lätt (light)
ett lättdrucket vin som innehåller rätt lite extraktämnen och har låg alkoholhalt. Motsatsen till fylligt.

Medelfylligt (medium bodied)
ett vin som ligger mitt emellan ett lätt och ett fylligt vin. Smaken är inte utpräglat generös och vinet har en relativt låg alkoholhalt.

Mineralaktigt (mineral)
ett vin med doft och smak av krita, mineralvatten eller rostade örter som härstammar från jordmånen där druvorna växt, till exempel kalk, tuff eller lerskiffer.

Mjukt (soft, smooth)
ett rödvin är mjukt när de sammandragande tanninerna (garvämnena) blivit avrundade, eller när tanninhalten är låg. Mjukheten i ett vitt vin beror på graden av sötma. Ju mer socker och glycerol och ju mindre syra, desto sötare vin. Se även Lent.

Moget (ripe, mature)
ett vin som nått sin höjdpunkt och är färdigt att drickas. Det har en tydlig bouquet samt mjuk och avrundad smak. Ett utvecklat rödvin är tegelrött och ett vitvin har en mättad gul färg. Motsats till omoget. Se även Utvecklat.

Muskulöst (heavy)
ett vin med “svällande muskler”, det vill säga mycket frukt och extrakt.

Mustigt
ett enklare vin med mycket alkohol och kropp. Se även Mustrikt.

Mustrikt
ett vin där man tydligt känner druvsaften. Se även Mustigt.

Mögligt (musty, mouldy)
en oangenäm doft och smak av mögel och unken källare som ofta beror på defekt kork. Se även Korkat.

Nervöst (nervy, nervous)
ett ofta ungt vin som tillfälligt är ur balans till exempel som följd av buteljering eller transport och som behöver mer tid att mogna.

Neutralt (neutral)
ett milt vin som saknar utpräglade karaktärsdrag.

Obalanserat (unbalanced)
ett vin som saknar balans mellan syra, tannin, frukt och alkohol. Motsatsen till Balanserat.

Områdestypiskt (earthy taste, goût de terroir)
ett vin där du tydligt kan känna karaktären hos en viss vinregion, till exempel klimatet, jordmånen, druvsorten och tillverkningsmetoden.

Orent (spoiled, deteriorated, faulty)
ett vin med fel. Motsatsen till Rent.

Oxiderat (oxidised)
ett vin med fadd smak som haft för mycket kontakt med luft.

Parfymerat
ett mycket aromatiskt vin med parfymerad doft. Se även Blommigt.

Platt (flat, insipid, bland)
ett mousserande vin som förlorat sin koldioxid eller ett vanligt vin med föga kropp och slapp smak på grund av låga halter av syra. Se även Fadd smak.

Pärlande (petillant)
ett lätt bornerande vin på grund av kvarvarande koldioxid.

Rasrent (characteristic, breed, noble)
ett druvtypiskt och ursprungstypiskt vin.

Rent (clean, sound)
ett vin som inte innehåller oönskade smaker och aromer eller kemiska fel. Motsatsen till Orent. Se även Rättframt.

Rikt (rich, full-bodied, powerful)
ett ypperligt vin som är fullt av goda smaker och rätt mycket alkohol. Se även Generöst, Yppigt, Överdådigt.

Robust (robust, strong, heavy)
ett kraftfullt, rejält och kanske lite enkelt och strävt vin utan nyanser. Se även Rustikt.

Rostat (toasted)
ett vin som smakar rostat bröd till följd av att det fått mogna på ekfat som kan vara lätt-, mellan- eller hårdrostade på insidan. Se även Fatkaraktär, fattoner.

Runt (round, mellow, supple)
mjukt harmoniskt vin med mogen avrundad smak.

Rustikt (robust, sturdy, solid)
ett kraftigt enkelt vin av till exempel lantvinstyp. Se även Robust.

Rättframt (honest, clean, well-made)
ett vin med tydliga smaker som inte försöker dölja någonting. Se även Rent.

Saftigt (juicy, fruity)
ett vin med smak av mjuk frukt utan alltför kraftig garvsyra.

Silkigt (velvety, smooth, mellow)
ett vin som är ovanligt lent och mjukt.

Slappt (small, slim, poor)
ett “litet” vin med lös struktur som saknar tillräckliga halter av syra och tannin. Motsatsen till Stramt.

Smidigt (supple, suave)
ett fylligt vin med kraftfull struktur och mjuk fruktsmak. Ligger i mitten på hårdhetsskalan för rödviner (tanninrikt–smidigt–mjukt).

Smörigt (buttery)
ett vin med doft eller smak av smör till följd av att det fått mogna på ekfat. Även chardonnayviner har ofta en smörig ton.

Sofistikerat (elegant, stylish, refined)
se elegant, Finess.

Spritsigt (prickly, fizzy)
ett vin som har lite kolsyra kvar efter jäsningen.

Stickande (pungent, pricked)
ett vin med mer eller mindre skarp doft och smak av ättiksyra. Se även Genomträngande.

Stort (big, great)
ett fylligt vin med mycket fruktsmaker, syra, tannin och alkohol.

Stramt
ett välbalanserat vin som domineras av tannin. Motsatsen till Slappt.

Strukturerat (good body, good structure, well-balanced)
ett vin med välutvecklad stomme av syra och tannin samt tillräckligt med frukt. Se även Balanserat.

Strävt (harsh, rough)
ett vin med så höga halter av tannin eller garvsyra att det lämnar en torr känsla i munnen. Se även Kärvt, Hårt.

Surt (tart)
ett vin med syror i överkant.

Syrarikt (crispy, zingy)
ett vin som innehåller rikligt med fruktsyror. Se även Krispigt, Syrligt.

Syrligt (acidic)
ett vin med fin syra.

Sötsliskigt (sugary, syrapy)
ett vin med alltför söt smak på grund av hög sockerhalt. Se även Äckligt.

Tungt (heavy)
ett alkoholstarkt vin.

Tunt (thin, watery, weak)
ett magert vin med föga kropp, låg alkoholhalt och utspädd smak.

Utvecklat (developed, mature)
ett vin som utvecklats positivt genom lagring. Se även Moget.

Vinöst (vinous)
ett fylligt och fruktigt vin med lagom alkoholhalt och mycket vinkaraktär. Motsatsen till Mustigt.

Återhållsamt (closed)
ett vin där det kan vara svårt att skilja på de olika smak- och doftegenskaperna. De kan dock framträda bättre när vinet fått mogna ett tag. Motsatsen till Rikt, Överdådigt. Se även Knutet.

Yppigt (voluptuous, luscious, rich)
ett fylligt smakrikt vin. Se även Generöst, Rikt.

Äckligt (sugary, syrapy)
ett vin som är på tok för sött, se även Sötsliskigt.

Ädelrötat (botrytised)
ett vin med utpräglad doft och smak av botrytis som gör att druvorna skrumpnar ihop och får en mer koncentrerad arom.

Överdådigt (rich)
ett fylligt, rikt vin med mycket druvkaraktär. Motsatsen till Knutet, Återhållsamt. Se även Rikt.