Porter & Stout

Porter och stout är öl som får sin djupa färg och kraftiga smak av mörka maltsorter. De bjuder även på rostade toner av bröd, memma, kaffe och mörk choklad.

Till tabellen över öltyper

Hitta porter & stout

Olika sorters porter & stout

I slutet av varje typbeskrivning finns angivna typens alkohol- och bitterämneshalt (EBU) samt färg. Typerna är ordnade från lätta till kraftiga.


Porter

Porter (brown porter, robust porter) är ett mörkt överjäst öl med rostad smak. I England var porter länge en lättare öltyp än stout. Karakteristiskt för porter är en doft med inslag av läder och en liten ton av häst. Rostade aromer av karamell, kola, lakrits, kakao, choklad, espresso och kaffe i smak och doft kommer från mörka maltsorter. Eftersom stout görs av mörk kornmalt i stället för rostat korn kan man bara urskilja en liten antydan till brända toner i doften.

Brown porter

Brown porter började framställas på den tiden när det var populärt att blanda olika typer av porter. Den har en lätt rostad karaktär. Smaken innehåller toner av choklad, karamell, bröd, nötter och kola. Doften kan ha inslag av kaffe, lakrits, kex och rostat bröd.
4,0–6,0 % • 18–35 EBU • brunt – mörkbrunt – nästan svart

Robust porter

Robust porter har en distinkt rostad, något bränd doft. I doften kan man också hitta mjuka malttoner och inslag av karamell, nötter, kola, choklad och kaffe.
4,8–6,5 % • 25–50 EBU • mörkbrunt–svart


Imperial porter

Imperial porter eller baltic porter är ett öl i kraftigare stil än klassisk engelsk porter. Ölet är ganska sött i smaken. Doften har toner av karamell, kola, nötter, bröd, memma, lakrits, mörka bär – bland annat plommon och russin – och portvin.
6,0–9,5 % • 20–60 EBU


Stout

Stout är en öltyp med tydligt rostade toner åt det brända hållet. Mörka maltsorter bidrar med aromer som choklad, kaffe, espresso och lakrits.
5,0–8,0 % • 30–80 EBU • mörkbrunt–svart


Dry stout

Dry stout är ett öl av irländsk typ och är världens mest sålda stout. Ölet har en markant kaffesmak. Rostat mältat korn ger det en bränd ton och en torr eftersmak. Doften har nyanser av grädde, sherry, choklad och vissa inslag av frukt.
4,0–5,0 % • 30–45 EBU • kaffebrunt–svart


Sweet stout

Sweet stout eller cream stout eller milk stout är ursprungligen en stout i engelsk stil. Den är mindre bränd i smaken än dry stout. Doften innehåller toner av malt, kaffe och choklad. Söta aromer av grädde och frukt balanserar de rostade aromerna. Precis som namnen antyder är sweet stout sötare än dry stout.
4,0–6,0 % • 20–40 EBU • mörkbrunt–svart


Oatmeal stout

Oatmeal stout lanserades ursprungligen som ett engelskt säsongsöl. Det bryggs på malt av havre. Oatmeal stout går i samma stil som sweet stout, men är mindre sött. Det har en svagare rostad ton än dry stout. Smaken har inslag av kaffe som kommer från mörka maltsorter och en touche av café au lait.
4,2–6,0 % • 25–40 EBU • mörkbrunt–svart


Imperial stout

Imperial stout var ursprungligen en alkoholstark variant av stout som gick på export till Ryssland och de baltiska länderna. Ölet har en komplex smak med aromer av rostad choklad, kaffe, espresso och en lätt bränd ton. I doften finns inslag av karamell, mörka bär, kakao, espresso, memma och portvin. Man känner alkoholen, men samtidigt värmer den skönt.
8,0–12,0 % • 50–90 EBU • mörkbrunt–svart