Ansvar

Alkohol sätter sig kring midjan

Alkohol innehåller mycket energi och man får lättare att lägga på hullet. Har du börjat få svårt att se tårna? Sitter magen i vägen? Det räcker med att dra ned på alkoholkonsumtionenlite grann för att få bättre koll på vikten och känna sig friskare och piggare.

En våt middag kan vara rena kaloribomben Ju starkare och sötare drink, desto mer energi innehåller den. Alkohol har ett nästan lika högt energiinnehåll som fett och innehåller dubbelt så många kalorier som kolhydrater. När man dricker alkohol till maten ökar kalorimängden utan att man märker det. Om man vill hålla vikten kan det vara bra att kolla hur många standardglas man dricker, hur ofta man konsumerar alkohol och vilken sockermängd dryckerna har. Små justeringar gör det lättare att bevara sin idealvikt och är en bonus för hälsan.

Håll ett öga på midjemåttet!

Om man vill hålla vikten kan det vara bra att kolla hur många standardglas man dricker, hur ofta man konsumerar alkohol och vilken sockermängd dryckerna har. Små justeringar gör det lättare att bevara sin idealvikt och är en bonus för hälsan. Midjemåttet på genomsnittsfinländaren har ökat mer än BMI-index under de senaste åren. Det energitillskott som alkohol ger omvandlas till fett som lagras i buken och runt de inre organen. Öl är inte ensamt skyldigt till ökat midjeomfång. Typen av alkohol har ingen betydelse när det gäller fettbildning runt de inre organen.

Alkohol är fettbildande, både direkt och indirekt

Alkohol är en av de vanligaste orsakerna till fetma och övervikt i Finland. Bara en tredjedel av männen har en normal vikt och ett BMI-index på 25. Mindre än hälften av kvinnorna är normalviktiga. Alkohol ökar den totala energitillförseln och ökar suget efter mat och dryck. Födoämnen i flytande form ger inte samma mättnadskänsla som fast föda. Dessutom kan man inte ersätta riktig näring med alkohol. Alkohol ökar aptiten, ibland på ett okontrollerbart sätt. Redan en liten mängd alkohol kan nästan leda till hetsätning. När man har baksmälla känner man ofta begär efter fet mat. Det bidrar till att öka alkoholens fettbildande effekt.