Ansvar

Måttligt på semestern

För vissa innebär alkohol en lyxig stund med bubbel för att fira att semestern börjar, medan andra inte får stopp på drickandet alls.

"Semester, vilket underbart svepskäl"

Semester innebär många evenemang och fester där det serveras alkohol. Ofta går det så att även de som inte har något problem med alkoholen i vardagen börjar dricka smått varje dag under ledigheten. De som använder lite alkohol har sämre tolerans för den, så det är en dålig idé att börja tävla med dem som dricker mycket. För problemdrickare ger semestern en chans att delta i alla möjliga tillställningar där det serveras alkohol. Risken att problemen tillspetsas är stor.

Hälsan tar inte semester

Hälsan tar aldrig semester. Ökad alkoholanvändning kan småningom leda till en nivå som kallas riskkonsumtion av alkohol. Gränserna för riskkonsumtion överskrids om en man under en vecka kontinuerligt dricker 24 enheter (en enhet är t.ex. cirka ett glas vin eller en 0,33 l mellanölsflaska) eller mängden som dricks vid ett tillfälle överskrider sju enheter. För kvinnor är riskgränsen för kontinuerlig konsumtion 16 enheter i veckan och  fem enheter vid ett tillfälle.

En konsumtionsnivå som överskrider riskgränserna innebär en ökad risk för att drabbas av nästan alla hälsoskador som alkohol orsakar. Sömnlöshet, irritation, högt blodtryck, erektionsproblem eller depression kan vara direkta följder av för stor alkoholanvändning. Relationsproblem och aggressioner är exempel på sociala störningar som kan förekomma bland riskkonsumenter.

Följande är bra att tänka på:

  • Det bästa sättet av avhjälpa problem orsakade av alkohol är att minska på alkoholanvändningen.
  • Ratt och roder hör aldrig ihop med alkohol.
  • När du går på sommarfester kan du redan i förväg bestämma hur många enheter du tänker dricka och sedan hålla dig till den mängden.
  • Läs också mer om appar som mäter alkoholanvändningen, t.ex. Ottomitta.