Ansvar

Nykter till sjöss

Semesterperioden lockar ut oss till vatten för att njuta av vyer över hav och sjöar, turer på åar, fiske och picknick ute på öarna. Finlands tusen sjöar och långa kustlinje i all sin skönhet ger massor av möjligheter till fritidsaktiviteter.  
 
Sommar och sjö skapar utmärkta ramar speciellt för båtliv och avkoppling vid vattnet. För en del semesterfirare ingår även olika alkoholdrycker i ekvationen för att koppla av. Ett glas fräscht vitt vin eller öl till en somrig sallad kan tjusa smaklökarna, men om kombinationen överförs till däcket på en strömlinjeformad motorbåt fungerar den inte längre. Alkohol och båtförande passar helt enkelt inte ihop, om det så handlar om en avsmakningsmeny skapad av en toppkock.

Olycksrisker för berusade båtförare

Alkoholens effekter är de samma i vattentrafik som i landsvägstrafik. Oavsett hur skicklig båtföraren är, försämrar alkoholen bedömnings- och reaktionsförmågan. Risken för fel till sjöss ökar och en berusad båtförare tar lättare större chanser. Redan en liten promillemängd påverkar förarens handlingsförmåga. Så lite som 0,2 promille försämrar uppmärksamheten. Vid 0,4 promille börjar observationsfältet krympa, ögonens förmåga att följa andra objekt som rör sig på vattnet försämras och reaktionshastigheten blir långsammare. Olycksrisken för en förare som kör i 0,5 promilles berusning är tiofaldig jämfört med en nykter.

Alla vinner på nykter kapten

Trafiksäkerhetsverket Trafi skriver på sin webbplats: Gränsen för fylleri i sjötrafik är en promille. Även en lägre promillenivå kan utgöra ett hinder för framförandet av en båt om berusningen äventyrar den egna eller andra personers säkerhet. Det är lätt att hålla med om detta. Sommar och båtliv är till för njutning och avkoppling. Det gagnar dock alla som rör sig till sjöss att en nykter kapten styr båten tryggt till stugans brygga eller gästhamnen utan att riskera andra passagerares eller båtfarares säkerhet.

Trevlig och trygg båtsommar!