Ansvar

OttoMitta

Appen OttoMitta hjälper dig att identifiera gränserna för riskbruk av alkohol. Med appen kan du också följa upp din alkoholkonsumtion över en längre tid.

En förbättrad version av appen, OttoMitta 2.0 för smarttelefoner har publicerats.

En central funktion i OttoMitta är varningen som du får när gränsen för riskbruk närmar sig. Exempelvis för en man i arbetsför ålder är detta sju enheter per dag eller 24 per vecka och för en kvinna fem per dag eller 16 per vecka.

Personligt hjälpmedel

OttoMitta är ett personligt hjälpmedel och uppgifterna visas bara för användaren. I appen matar användaren in sin ålder, vikt och kön. När man i appen skriver in uppgifterna för de alkoholenheter man druckit, som typ av dryck, mängd och pris, beräknar OttoMitta alkoholhalten i blodet, vilken tid alkoholens förbränning ur kroppen tar, hur många kalorier man fått och hur mycket pengar man spenderat. Det går också att färdigt mata in sina favoritdrycker i OttoMitta och då går användningen av appen snabbare. Appen kan inte användas som en alkometer för att visa om man är körskick.

Appen OttoMitta kan laddas ner gratis från AppStore, Google Play eller Windows Phone Marketplace. Appen fungerar i smarttelefoner och surfplattor med operativsystemet Android, iOS eller Windows Phone.

OttoMitta har producerats av Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry med stöd från Alko Ab och Penningautomatföreningen.