Portteri & Stout

Portterissa ja stoutissa käytetyt tummat mallaslaadut antavat värin lisäksi oluille myös vahvan maun. Paahdetussa aromissa voi aistia myös leipää, mämmiä, kahvia ja tummaa suklaata.

Oluttyyppitaulukkoon

Hae porttereita & stouteja


Erilaisia porttereita ja stouteja

Tyyppiselostuksen lopussa on maininta alkoholi- ja katkeropitoisuudesta (EBU) sekä väristä. Tyypit on lueteltu miedosta voimakkaaseen.


Portteri

Portteri (brown porter, robust porter) on paahtunut, musta pintahiivaolut, joka Englannissa oli perinteisesti kevyempi kuin stout. Porttereissa on hiivasta tuleva hevosen loimen tuoksu, joka on perinteisen portterin tunnusaromi. Portterin maussa ja tuoksussa on tummien maltaiden tuomia tumman paahtuneita aromeja: karamellia, toffeeta, lakritsia, kaakaota, suklaata, espressoa ja kahvia. Tuoksussa on vain häivä palaneita sävyjä, sillä valmistuksessa ei ole käytetty stoutin paahduttua ohraa vaan tummaa ohramallasta.

Brown porter

Brown porter on perinteisesti sekoitettu eri porttereista. Se on kevyen paahteinen ja sen maussa on suklaata, karamellisuutta, leipää, pähkinää ja toffeeta. Tuoksussa voi olla kahvia, lakritsia, keksiä ja paahtoleipää.
4,0–6,0 % • 18–35 EBU • ruskea–tummanruskea (melkein musta)

Robust porter

Tuoksu on selkeän paahtunut, jopa kevyesti palanut. Tuoksussa voi olla myös pehmeää maltaisuutta, karamellisuutta, pähkinää, toffeeta, suklaata ja kahvia.
4,8–6,5 % • 25–50 EBU • tummanruskea–musta


Imperial porter

Imperial porter tai baltic porter on perinteistä englantilaista portteria vahvempi oluttyyppi. Maku on makeahko. Tuoksussa on karamellisuutta, toffeisuutta, pähkinää, leipää, mämmiä, lakritsia, tummia marjoja (esim. luumua, rusinaa) ja portviinimäisyyttä.
6,0–9,5 % • 20–60 EBU


Stout

Stout on oluttyyppi, jossa on selkeää paahtuneisuutta jopa palanutta aromia. Tuoksussa on tummista maltaista tullutta suklaata, kahvia, espressoa ja lakritsaa.
5,0–8,0 % • 30–80 EBU • tummanruskea–musta


Dry stout

Dry stout on maailman suosituin stout-tyyppi (irlantilainen). Maulle on tyypillistä paahdetun ohran kahvimaisuus ja kuivahko jälkimaku. Tuoksu on kermainen, sherrymäinen, hennon hedelmäinen ja suklainen.
4,0–5,0 % • 30–45 EBU • kahvinruskea–musta


Sweet stout

Sweet stout (myös cream stout, milk stout) on alunperin englantilainen oluttyyli. Luonteeltaan sweet stout on dry stoutia vähäpaahteisempi. Tuoksu on tumman maltainen, kahvinen ja suklainen. Paahtuneisuutta tasapainottaa kermainen makeus ja hedelmäisyys. Kokonaisuudessaan sweet stout on makeampi kuin dry stout.
4,0–6,0 % • 20–40 EBU • tummanruskea–musta


Oatmeal stout

Oatmeal stout on alunperin englantilainen kausioluttyyppi. Sen valmistuksessa on käytetty kauraa. Oatmeal stout on sweet stoutin tyylinen, mutta vähemmän makea. Dry stoutiin verrattuna oatmeal stout on hennommin paahtunut, ja maussa on tummista maltaista tullutta kahvia tai jopa maitokahvia.
4,2–6,0 % • 25–40 EBU • tummanruskea–musta


Imperial stout

Imperial stout oli alkujaan stout-oluen vahva-alkoholinen vientiversio Baltiaan ja Venäjälle. Imperial stoutin maku on vivahteikas, paahtuneen suklainen, kahvinen, espressomainen ja jopa kevyesti palanut. Tuoksussa on karamellisuutta, tummaa marjaa, kaakaota, espressoa, mämmiä ja portviiniä. Alkoholi tuntuu, mutta se on lempeän lämmittävää.
8,0–12,0 % • 50–90 EBU • tummanruskea–musta