Tietoa tuotteista

Allergikot

Jotkut ihmiset saattavat olla herkkiä eräille alkoholijuomissa esiintyville aineille. Vaikka oireiden ei varsinaisesti voida osoittaa johtuvan allergiasta, oireet muistutttavat kuitenkin usein allergisia reaktioita.

Viinin rikkiyhdisteille, eli sulfiiteille, reagoivat astmaatikot ja allergista nuhaa potevat.

Keuhkoputkien supistuminen tai aivastelupuuska ovat tavallisin rikkiyliherkkyyden oire. Jopa 1–10 mg/l vapaata rikkidioksidia saattaa aiheuttaa oireita.

Rikkidioksidi on viinien säilyvyyttä parantava yleisesti käytetty lisäaine. Sitä on valkoviineissä enemmän kuin punaviineissä ja kaikkein eniten makeissa valkoviineissä.

Rikkidioksidia on kaikissa viineissä ja joissakin oluissa.

Viinejä on lähes mahdoton valmistaa ilman rikkidioksidia, koska se estää viinin hapettumisen eikä mitään parempaa korvaavaa ainetta ole löydetty.

Rikkidioksidia on kaikissa viineissä ja joissakin oluissa. Sen sijaan sitä ei ole tislatuissa juomissa, kuten konjakeissa, rommeissa ja viskeissä.

Hiiva-allergiaa potevat voivat yleensä juoda viinejä, sillä hiivasolut suodatetaan käymisen jälkeen pois. Täysin tähän ei voi kuitenkaan luottaa, sillä silloin tällöin hiiva-allergian aiheuttamia hiivan proteiineja eli valkuaisaineta jää viiniin.

Joissakin oluissa jätetään tarkoituksella osa hiivasoluista lopulliseen tuotteeseen.

Maidon valkuaisaineille allergisen ja laktoosi-intoleranssista kärsivän on syytä välttää kermalikööriä, jossa on maidon valkuaista ja maitosokeria eli laktoosia.

Vilja-allergia voi kohdistua minkä tahansa viljan valkuaisaineisiin – yhtä hyvin ohraan kuin riisiin, maissiin tai durraan.

Monien väkevien juomien, kuten viinojen ja viskien, raaka-aineena on vilja. Valkuaisaineet kuitenkin poistuvat yleensä kokonaan tislausprosessissa.

Lisätietoa muista alkoholijuomien aiheuttamista yliherkkyyksistä voit lukea Alkoholi ja terveys -esitesarjamme Alkoholijuomien lisä- ja vierasaineet -esitteestä.