Tietoa tuotteista

Keliaakikot

Keliaakikko voi periaatteessa nauttia kaikkia muita alkoholijuomia paitsi oluita.

Keliaakikko ei voi nauttia juomia, jotka sisältävät viljavalkuaista eli vehnän gluteenia.

Vehnän lisäksi ruis, ja jossain määrin myös ohra ja kaura, ovat haitallisia keliakiaa sairastaville.

Koska olut valmistetaan ohramaltaista ja muista hiilihydraattipitoisista raaka-aineista, se sisältää keliaakikolle haitallisia valkuaisaineita.

Maissiolutkaan ei välttämättä sovi keliaakikolle

Oluenvalmistuksessa voidaan ohramallasta korvaavina raaka-aineina käyttää maissia, riisiä, sokeria, tärkkelystä tai durraa, joissa valkuaisaineita ei ole.

Korvaavista raaka-aineista valmistetut oluet eivät kuitenkaan välttämättä sovellu keliaakikolle, sillä esimerkiksi maissioluissa käytetään maissin ohella usein pientä määrää ohraa.

Vaikka tuote siis ilmoitettaisiin maissista valmistetuksi, ei keliaakikko voi olla täysin varma tuotteen haitattomuudesta.

Epävarmoissa tapauksissa onkin syytä kääntyä valmistajan puoleen.

Muut juomat

Keliaakikolle haitallinen viljavalkuainen eli vehnän gluteeni ei tislaudu, joten sitä ei ole väkevissä tislatuissa juomissa, kuten konjakeissa, viskeissä, rommeissa tai votkissa.

Itse alkoholi saattaa kuitenkin ärsyttää suolen limakalvoja ja siksi kaikki alkoholijuomat voivat olla keliaakikolle haitallisia.

Keliaakikolle sopivista alkoholijuomista kannattaakin keskustella aina myös oman lääkärin kanssa.

Keliakia on ohutsuolen sairaus, jossa viljavalkuainen, vehnän gluteeni, aiheuttaa ohutsuolen imukalvon tulehduksen ja suolinukan vaurion.

Lue lisää Keliakialiiton sivuilta