Tietoa tuotteista

Vegaanit

Vegaanit välttävät kaikkia eläinperäisiä aineita nauttimassaan ravinnossa.

Viinin kirkastamisessa voidaan kuitenkin käyttää joitain eläinperäisiä aineita.

Yleisin kirkastusmenetelmä viineissä on suodatus, jolloin mitään erityistä ainetta ei käytetä lainkaan.

Israelilaiset košer-viinit eivät periaatteessa sisällä mitään eläinperäisiä aineita.

Arvokkaampien viinien kirkastamiseen käytetään kuitenkin saostusaineita. Tällöin kirkastamisessa käytettävä aine saostaa viinin kiinteitä ainesosia. Kiinteä aines, sakka, valuu pohjaan ja viini juoksutetaan sakan päältä toiseen astiaan.

Viinin juoksuttamista tapahtuu koko käymisprosessin ajan. Kirkastamisessa käytetyistä aineista ei pitäisi jäädä jäämiä valmiiseen viiniin.

Viinin kirkastusvaiheessa käytetään eläinperäisten aineiden lisäksi yleisesti myös muita (ei eläinperäisiä) aineita.

Seuraavat aineet ovat kirkastamisessa sallittuja:

  • bentoniitti
  • betaglukanaasi (entsyymi)
  • elintarvikegelatiini
  • kalaliima
  • kaliumkaseiini ja kaliumkaseinaatti
  • kaoliini
  • muna-albumiini tai maitoalbumiini
  • pektolyyttiset entsyymit
  • piidioksidi
  • tanniini

Mainittakoot vielä, että verialbumiinin käyttö viinien kirkastamisessa on EU:n alueella kielletty.

Kirkastamiseen käytetty aine voi vaihdella viinissä eräkohtaisesti.

Israelilaiset košer-viinit eivät periaatteessa sisällä mitään eläinperäisiä aineita. On kuitenkin hyvä tietää, ettei košer-viineissäkään kananmunanvalkuaisen käyttö viinin kirkastamisessa ole täysin kielletty.

On myös viinejä, joita ei kirkasteta lainkaan.