Faktaa juomista

Viskit

Viskit ovat maltaista, maissista tai kokojyväviljoista valmistettuja tisleitä, joita kypsytetään tammitynnyreissä.

Tarjoilu

Viskit tarjoillaan digestiivinä aterian jälkeen tai vesitilkan tai jäiden kanssa.

Ovat yleisin viskityyppi. Ne valmistetaan sekoittamalla useita eri viskejä keskenään. Maultaan ne ovat kevyitä, hedelmäisiä ja joskus tammisia.

Skotlantilaiset mallasviskit

Tehdään mallasohrasta. Single malt -viskit ovat yhden tislaamon tekemistä viskieristä sekoitettuja viskejä. Mallasviskit ovat voimakkaita ja joskus savuisia maultaan.

Irlantilaiset viskit

Vaihtelevat kepeistä ja vivahteikkaista pehmeän hunajaisiin ja erittäin täyteläisiin.

Amerikkalaiset viskit

Valmistetaan usein maissista, ja silloin niitä kutsutaan bourboniksi. Maissi pehmentää viskien makua, ja kypsytys uusissa tammitynnyreissä antaa lisäksi vaniljaisia makuja.

Kanadalaiset viskit

Valmistetaan usein maissista, mutta myös ruista ja muita viljoja käytetään. Viskit ovat maultaan kepeitä ja pehmeitä.

Muut viskit

Muut viskityypit sekä viskit muista maista, kuten Japanista, Ruotsista ja Suomesta.

Tuoksuja ja makuja

Maltainen

Paahdetuista maltaista syntyvä makean paahteinen ohran aromi

Viljainen

Kevyesti paahdetuista maltaista tuleva kypsän ohran aromi

Vaniljainen

Paahdetuista tammitynnyreistä liukeneva vaniljan aromi

Savuinen

Maltaiden savukuivauksesta ja sisältä poltetuista tynnyreistä peräisin oleva savunaromi

Turpeinen

Maltaiden turvesavukuivaamisesta syntyvä maanläheinen aromi

Tervainen

Savumallastuksesta ja tammikypsytyksestä syntyvä makean tervamainen aromi

 

Viskit

Skotlantilaiset blended-viskit

Skotlantilaiset mallasviskit

Irlantilaiset viskit

Amerikkalaiset viskit

Kanadalaiset viskit

Muut viskit