Tietoa tuotteista

Makusanoista saat täsmätietoa

Käytämme yleisten kuvailusanojen lisäksi neliportaista asteikkoa seuraavista makusanoista: täyteläisyys, tanniinisuus, makeus, hapokkuus

Makeus

Viinissä oleva makeus tulee pääosin rypäleiden sisältämästä sokerista.

Sokerin ohella myös viinissä olevat hedelmäiset nk. esterit lisäävät makeuden tuntua.

Jos viinissä on pienikin määrä sokeria, lisääntyy viinin, etenkin valkoviinin, täyteläisyyden tuntu. Sokeri ei kuitenkaan vielä maistu makeutena.

Makeuden suutuntumaan vaikuttavat myös viinin sisältämät hapot: jos happoja on paljon, makeuden tuntu vähenee, jos happoja on vähän, makeuden tuntu korostuu.

erittäin kuiva – kuiva – puolikuiva – puolimakea – makea

Tanniinisuus

Tanniinisuuden eli kovuuden aistit siitä, että punaviini kiristää ikeniäsi ja kuivaa suusi limakalvoja.

Kun punaviinissä on paljon tanniineja, suun limakalvoille tulee lähes santapaperimainen tunne.

Vähätanniinisessa punaviinissä on puolestaan vähän tanniineja eli parkkiaineita mutta runsaasti käymisen yhteydessä syntynyttä, makeanmakuista alkoholia glyserolia, mahdollisesti myös hieman jäännössokeria sekä vähän happoja.

vähätanniininen – keskitanniininen – tanniininen – erittäin tanniininen

Täyteläisyys

Täyteläisyyden aistit siitä, että viini tuntuu suussasi runsaalta ja suuntäyteiseltä – jopa pureksittavalta.

Täyteläisyyden tunne lisääntyy, jos viini on kypsytetty tammitynnyreissä, myös tanniinit ja runsas alkoholipitoisuus lisäävät täyteläisyyden tuntua. Täyteläisellä viinillä on usein myös runsas väri ja rakenne.

Kevyt viini on täyteläisen vastakohta. Siinä on vähemmän alkoholia ja tanniineja, minkä vuoksi sitä on helpompi nauttia.

kevyt – keskitäyteläinen – täyteläinen – erittäin täyteläinen

Hapokkuus

Viinin hapokkuuden aistit siitä, että suuhusi alkaa erittyä runsaasti sylkeä ja tunnet kielelläsi pientä kihelmöintiä.

Hapokas viini on ryhdikästä. Se tuoksuu ja maistuu pirteältä ja raikkaalta.

Lähes hapoton viini on puolestaan latteaa ja lyhyen makuista.

Runsaasti happoja sisältävä viini voi kuitenkin tuntua suussasi hyvinkin lempeältä, jos siinä on suhteellisen paljon sokeria ja alkoholia. Vastaavasti suhteellisen runsas happojen määrä vähentää viinin makeudentuntua.

vähän hapokas – keskihapokas – hapokas – erittäin hapokas