Alkoholi? Mitä se on?

Alkoholijuomissa oleva alkoholi on nimeltään etyylialkoholi eli etanoli, jonka kemiallinen kaava on C2H5OH. Tämä merkki kertoo siis siitä, mistä alkuaineista alkoholimolekyyli koostuu eli hiilestä, vedystä ja hapesta.

Puhdas etyylialkoholi on väritön, polttavanmakuinen neste. Sen kiehumispiste on n. +78°C ja jäätymispiste n. -114°C. Alkoholi on hiukan vettä kevyempää; yksi litra painaa 790 g.

Alkoholia ja huumeita kutsutaan yhteisnimellä päihteiksi. Alkoholi eräiden muiden päihteiden tavoin lamauttaa aivojen toimintaa eli se humalluttaa. Pieni määrä alkoholia tuntuu virkistävältä; se vähentää jännittyneisyyttä ja estoja ja saattaa näin helpottaa ihmisten kanssakäymistä. Juuri tähän perustuneekin alkoholijuomien käyttö seurustelujuomana.

Toisaalta humalan voimistuessa veren alkoholipitoisuuden kasvamisen myötä sekä fyysinen että henkinen toimintakyky heikkenevät. Toistuvasti käytettäessä sietokyky alkoholin humalluttavalle vaikutukselle kasvaa eli kehittyy toleranssi.

Etanolin lisäksi on olemassa joukko muitakin alkoholeja, joita ei kuitenkaan voi voida käyttää juomina.

* Tilavuusprosentti tarkoittaa sitä, kuinka monta millilitraa puhdasta alkoholia on 100 millilitrassa liuosta. Jos ostat esimerkiksi viiniä, joka tilavuusprosentti on 11, koko litran tölkissä on 8,9 desilitraa muuta nestettä ja 1,1 desilitraa puhdasta alkoholia.