Vastuu

Vanhemmilta lahjaksi lapsille ja nuorille hyvä joulu

Raitis tai ainakin hillitty ja hallittu – vähemmän alkoholia on parempi. Juhlapyhät ovat iso asia suomalaisten elämässä. Jotkut lapset ja nuoret odottavat näitä juhlia iloisesti jännittyneinä, toiset - pelonsekaisin tuntein. Miksi näin?

Pienet lapset eivät osaa sanoa, miksi, mutta heitä isommat osaavat.

Merkittävä osa varhaisnuorista ja nuorista hyväksyy aikuisilta kohtuullisen alkoholinkäytön. Sen sijaan humalajuominen ei nuorten mielestä kuulu kotiin.

Vanhempien alkoholinkäyttö on nuorten mielestä ikävintä, jos kodin asioiden hoito kärsii eikä lupauksista pidetä kiinni. Mukavimmillaan vanhemmat ovat selvin päin.

Vanhemman alkoholinkäyttö ei ole varhaisnuoren ja nuoren hyvinvoinnin kannalta lainkaan vähäinen seikka. Toistuvasti on käynyt ilmi, etteivät vanhemmat ymmärrä, että heidän persoonallisuutensa muuttuminen alkoholin nauttimisen myötä voi ahdistaa kotona.

Vanhempien juomatapa vaikuttaa myös lasten alkoholiasenteisiin ja juomatapaan aikuisena. Jos aikuiset joisivat nuorten toivomalla hillityllä ja hallitulla tyylillä, tuo mahdollinen vaikutus voisi olla myönteinen asia.

Lisää tietoa saat osoitteista lastenseurassa.fi sekä lasinenlapsuus.fi.