Vastuu

Kohtuudella lomalla

Toisille alkoholin nauttiminen voi olla hohdokas hetki kuohuvan ääressä lomakauden alkuun, toisilla korkki ei tahdo pysyä kiinni millään.

"Loma, mikä ihana tekosyy"

Lomilla osallistumme tapahtumiin ja juhliin, joissa alkoholia on usein tarjolla. Monesti nekin, joilla alkoholi ei ole arjessa muodostunut ongelmaksi, voivat tissutella lomalla päivittäin. Alkoholin sietokyky sitä vähän käyttävillä on huonompi, joten heidän ei kannata ryhtyä kisaamaan runsaasti alkoholia käyttävien kanssa. Ongelmajuojille lomat antavat mahdollisuuden osallistua kaikkiin mahdollisiin tilaisuuksiin, joissa alkoholia on tarjolla. Mahdollisuus ongelmien kärjistymiseen on suuri.

Terveys ei ole lomalla

Terveys ei ole koskaan lomalla. Lisääntynyt alkoholin käyttö vie vähitellen tasolle, jolloin alamme puhua alkoholin riskikäytöstä. Alkoholin riskikäytön rajat ylittyvät, jos mieshenkilö juo viikoittain jatkuvasti yli 24 annosta (yksi annos on esimerkiksi noin yksi viinilasillinen tai 0,33 l keskiolutpullollinen) tai yhdellä nauttimiskerralla juotu määrä ylittää seitsemän annosta. Naisilla jatkuvan käytön riskiraja on 16 annosta viikossa, ja yhden nauttimiskerran raja viisi annosta.

Riskirajat ylittävällä tasolla on kasvanut vaara saada lähes kaikkia alkoholin käytöstä aiheutuvia terveyshaittoja. Unettomuus, ärtyisyys, korkea verenpaine, erektiohäiriöt tai masennus, voivat olla suoria seuraamuksia liiallisesta alkoholinkäytöstä. Ihmissuhdeongelmat ja aggressiot ovat esimerkkejä sosiaalisista haitoista, joita voi myös ilmetä riskikäyttäjien keskuudessa.

 Nämä asiat ovat hyvä muistaa:

  • Alkoholin aiheuttamiin haittoihin voit parhaiten puuttua vähentämällä alkoholin käyttöä.
  • Ratti ja ruori sekä alkoholi eivät koskaan sovi yhteen.
  • Lähtiessäsi kesätapahtumiin voit päättää jo ennakkoon, kuinka monta annosta otat ja pysyä siinä määrässä.
  • Tutustu myös alkoholin käyttöä mittaaviin sovelluksiin kuten Ottomittaan.