Alkoholi on liikenteen suurin riski

Turvallisen ajamisen raja ei ole puoli vaan nolla promillea.

Tieliikenne tulee maassamme vuosi vuodelta turvallisemmaksi. Tiet ja autot kehittyvät, mutta kaikki kuljettajat eivät.

Päihtyneiden osuus liikenteessä on pysynyt samana viimeksi kuluneet kymmenen vuotta. He aiheuttavat noin sata kuolemaa ja tuhat loukkaantumista vuodessa.

Joka kymmenes loukkaantuminen ja joka kolmas kuolema liikenteessä on rattijuopon aiheuttama. Useimmin kärsivät rattijuoppo itse ja hänen kyydittävänsä. Joka kymmenes kuollut on sivullinen. 

Alkoholi heikentää ajokykyä ja kasvattaa riskejä aina

Reaktiot hidastuvat, arviointivirheet lisääntyvät ja arvostelukyky alenee. Humaltunut kuljettaja ottaa suurempia riskejä ja ajaa aggressiivisemmin.  Yli 0,5 promillen humalassa ajavan kuljettajan onnettomuusriski on kymmenkertainen selvään verrattuna.

Jo 0,2 promillea heikentää tarkkaavaisuutta, ja 0,4 promillessa alkaa havaintokenttä supistua, silmien kyky seurata liikkuvaa kohdetta heikentyä ja reaktionopeus hidastua.

Erityisesti nuorten kuljettajien riskit kasvavat jo alhaisilla alkoholipitoisuuksilla, koska taidot eivät vielä ole automatisoituneet. Turvallisen ajamisen raja ei ole puoli vaan nolla promillea.

Laadi ajoissa itsellesi pelisäännöt

Koska päihtymys heikentää arvostelukykyä ja harkintaa, on tärkeää suunnitella tarkasti etukäteen, kuinka toimit nautittuasi alkoholia: missä nukut, miten menet kotiin. Sovi etukäteen majoitus tai kyyti. Varmista julkiset liikenneyhteydet, tilaa taksi tai värvää selvä kuski. Suunnittele myös seuraava päivä niin, ettet silloinkaan joudu kuljettamaan ajoneuvoa. 

Jos kutsut ihmisiä alkoholipitoiseen illanviettoon, suunnittele, miten vieraat pääsevät kotiin, tai varaudu majoittamaan heidät. Muistuta heitä etukäteen paluukyydin tarpeesta, tarjoa myös alkoholittomia juomia ja puutu asiaan, jos joku kuitenkin aikoo lähteä ajamaan nauttineena.

Jos joku aikoo lähteä liikenteeseen päihtyneenä, koeta saada hänet luopumaan ajatuksesta, tai estä se vaikka ottamalla haltuusi auton avaimet. Jos hän kuitenkin lähtee, on oikein hälyttää poliisi. Älä koskaan suostu alkoholia nauttineen kyytiin.

Kun on liikkeellä autolla, pyörällä tai kävellen, rattijuopon uhriksi joutumisen riskiä voi pienentää pysymällä valppaana. Turvavöiden ja lastenistuinten käyttö autossa on välttämätöntä. Tarkkaile muiden ajotapaa ja pysy kaukana sellaisesta, joka ajaa epävarmasti tai holtittomasti, tekee yllättäviä liikkeitä tai ohjaa epätarkasti.

Jos uskot, että joku kuljettaja on päihtynyt, soita poliisi.

LADATTAVAT TIEDOSTOT