Vastuu

Viina valuu vyötärölle

Alkoholijuomat lihottavat. Kun katsot alas, näetkö vatsasi vai varpaasi? Yhtenä vai kahtena?  Pienikin  alkoholinkäytön  vähentäminen helpottaa painonhallintaa ja kohentaa terveyttä.

Alkoholi voi moninkertaistaa aterian energiamäärän. Mitä vahvempi ja makeampi paukku on, sitä enemmän siinä on energiaa. Alkoholi sisältää energiaa lähes yhtä paljon kuin rasva.  Painonhallinta kannattaa aloittaa  esimerkiksi kiinnittämällä huomiota kerralla nautittavien alkoholiannosten määrään, alkoholin käyttötiheyteen ja juomien sokerimääriin. Alkoholigramma tuottaa energiaa 29,8 kJ (7,1 kcal) eli enemmän kuin hiilihydraatti- tai proteiinigramma n. 17 kJ (4 kcal), mutta vähemmän kuin rasva n. 38 kJ (9 kcal). Ihmiskehossa alkoholin runsas energiamäärä voi muuttua helposti painonlisäykseksi. Verrattuna esim. proteiiniin alkoholista ei ole ravitsemuksellista hyötyä.

Vatsanseutu huomio!

Pienetkin muutokset helpottavat painonhallintaa ja parantavat terveyttä. Suomalaisten vyötärönympärys on kasvanut viime vuosina vielä enemmän kuin painoindeksi. Alkoholista saatu ylimääräinen energia kertyy rasvakudokseksi erityisesti vyötärön seudulle sisäelinrasvaksi. Olut ei ole ainoa syyllinen vatsakkuuteen, sillä alkoholin lajilla ei ole merkitystä sisäelinrasvan muodostumiseen.  Liikunnan lisäksi painonhallinta ja terveelliset ruokailutavat pitävät vyötärönympäryksen aisoissa.

Alkoholi lihottaa suorasti ja epäsuorasti

Alkoholi on yksi suomalaisten lihomisen ja lihavuuden yleistymisen syistä. Normaalipainoisia, joilla painoindeksi on korkeintaan 25 kg/m2, on miehistä enää kolmannes ja naisista alle puolet. Alkoholi lisää energiansaantia ja madaltaa kynnystä syödä ja juoda. Nestemäinen ravinto ei tuo samanlaista kylläisyyden tunnetta kuin kiinteä, eivätkä alkoholijuomat yleensä korvaa muita energianlähteitä. Alkoholi herättää paitsi ruokahalun myös piittaamattomuuden tunteen, jolloin jo vähäinen juominen voi johtaa ruoan ahmimiseen. Krapulassa iskee usein rasvaisen ruoan himo, mikä osaltaan lisää alkoholin lihottavaa vaikutusta.