Vastuu

Tunnetko alkuperämerkinnät?

Kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia tuotteiden alkuperästä. Kestävien valintojen tekemistä helpottamaan on maailmalla kehitetty erilaisia sertifiointijärjestelmiä. Ne kertovat tuottajan sitoutumisesta vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen.

Eettinen kauppa

Alkolla on valikoimissaan 50 kansainvälisesti sertifioitua eettisen kaupan tuotetta. Eettinen kauppa perustuu ajatukselle, että työntekijälle maksetaan asianmukainen korvaus työstään, ja että työntekijöiden oikeudet ja työolosuhteet ovat kunnolliset. Kaikki valikoimamme eettisen kaupan tuotteet ovat saaneet kansainvälisen sertifikaatin. Tällä hetkellä valikoimistamme löytyy tuotteita joilla on Fair Trade, Fair for life tai For life –sertifiointi. Näillä tuotteilla on yleisesti hyväksytty auditointijärjestelmä, mutta näitä tuotteita ei ole Alkon toimeksiannosta auditoitu. Eettisen kaupan sertifioituja tuotteita löytyy viinien sekä panimotuotteiden tuoteryhmistä. Alkon valikoimissa eettisen kaupan tuotteita on ollut vuodesta 2007 lähtien.

Eettisten sertifiointien yleisperiaatteet:

 • Kehitysmaiden viljelijät saavat tuotteistaan ja työstään oikeudenmukaisen korvauksen.
 • Työntekijät työskentelevät asiallisissa työolosuhteissa.
 • Työntekijöillä on oikeus liittyä ammattiyhdistyksiin.
 • Tuotannossa noudatetaan ympäristökriteereitä.
 • Tuotteilta edellytetään jäljitettävyyttä.
 • Valvontajärjestelmässä sertifioidaan tuotteita ja raaka-aineita.

Reilun kaupan kriteerien valvonnasta vastaa riippumaton FLO-CERT-yhtiö. Valvonnalle on myönnetty ISO 65-standardi. Fair for life ja For life kriteerien valvonnasta vastaa the Institute for Marketecology IMO.

Eettinen kauppa-symboli Reilu kauppa Fair For Life symboli For Life symboli
Eettinen
kauppa
Fair Trade
Fair for Life
For life

Lisätietoa:
www.reilukauppa.fi, www.fairtrade.net ja www.fairforlife.net.

Luomutuotteet

Alkoon ensimmäinen sertifioitu luomuviini tuli vuonna 1994. Sen jälkeen luomun osuus on ollut tasaisessa kasvussa, ja tällä hetkellä valikoimassamme on 267 luomuksi sertifioitua tuotetta eri kategorioissa.

Luonnonmukaisella eli luomu-tuotantotavalla tavoitellaan maataloudessa mahdollisimman pieniä lopputuotteeseen jääviä vierasainejäämiä, mutta ennen kaikkea hyötyjä viljelysten ja niitä ympäröivän luonnonympäristön parantuneen kunnon ja biodiversiteetin kannalta. Luomutuotannon kriteereihin viinintuotannossa liittyy myös matalampi sallittu sulfidimäärä lopputuotteessa.

Luomumerkittyjen tuotteiden lisäksi valikoimasta löytyy biodynaamisesti tuotettuja puna- ja valkoviinejä sekä samppanjaa. Biodynaaminen viljelymuoto on ollut erityisesti Ranskassa nouseva trendi, mutta joitain tuotteita on myös Espanjasta, Italiasta, Itävallasta ja Saksasta sekä Kalifornian osavaltiosta.

Luomuviljelyn ja sertifioinnin pääperiaatteita:

 • maaperän käsittely ylläpitää elämää ja maaperän luonnollista hedelmällisyyttä
 • kasvinsuojelutoimet perustuvat luonnollisiin prosesseihin, eivätkä aiheuta haittaa muulle ympäristölle; vain rajallista määrää kasvinsuojeluaineita voidaan käyttää
 • siemenkylvöissä ja muissa kasvien lisäämismenetelmissä tarvittava materiaali on myös tuotettu sertifioidulla luonnonmukaisella tavalla
 • eri vaiheissa käytetyt puhdistusaineet ovat EU-hyväksyttyjä (vaatimus EU:n sisällä).
 • Luomusertifikaatit ovat suurelta osin maakohtaisia, varsinkin EU:n ulkopuolella.
Luomu symboli Biodynaaminen tuote symboli
Luomu >
Biodynaaminen >

Lisätietoa:
EU – Organic Farming / Consumer Trust
Ecolabel Index / Organic.