Vastuu

Kierrätä hanapakkaukset

Viinipussien alumiini hyödynnetään 100%:sesti sementin valmistuksessa, ja muovista saadaan kierrätyspolttoainetta korvaamaan kivihiiltä. Voit palauttaa hanapakkausten sisäpussit sekä viinipussit Alkon Helsingin, Uudenmaan sekä Lounais-Suomen myymälöiden keräysastioihin.

Opiskelijoiden kilpailutyöstä uusi ilme kierrätykselle

Haimme ideoita ja energiaa Alkon vastuullisuusviestintään osallistumalla keväällä 2016 Mainostajien Liiton AdProfit-kilpailun Juniorisarjaan, jossa kolmannelle sijalle ylsi Haaga-Helian ammattikorkeakoulun opiskelijoiden Anni Turusen ja Laura Ylä-Ajoksen idea nimeltä "Helppoa kierrättämistä". Siihen perustuen myymälöiden viinipussikeräyksen ulkonäkö koki täyden uudistuksen. Samalla 13 uutta myymälää liittyi mukaan keräykseen.

Miten viinipussikierrätys toimii?

Keräysastiaan voit palauttaa kaikki myynnissä olevat viinipussit muovisine hanoineen sekä hanapakkausten sisällä olevat niin kirkkaat kuin foliopintaisetkin sisäpussit hanoineen. Pakkausten kartonkikuoret kuuluvat kartonkikeräykseen.

Viinipusseista saadaan kierrätyspolttoainetta, jolla korvataan kivihiiltä sementin valmistuksessa; ja ennen kaikkea pussien alumiini pystytään hyödyntämään, koska se sitoutuu tuotantoprosessissa 100%:sesti lopputuotteeseen. Tämän kierrätyksen järjestäminen on samalla Alkon sitoumus Itämeren suojeluun Baltic Sea Action Groupin jäsenenä.

Miksi Alko on järjestänyt erillisen kierrätyksen?

Hanapakkaukset ja viinipussit ovat pantittomia juomapakkauksia, joille ei ole tällä hetkellä yhtenäistä keräysjärjestelmää Suomessa. Tyhjät pakkaukset voi toimittaa kunnallisiin jätepisteisiin ja lajitella paikkakuntakohtaisten ohjeiden mukaisesti. Hanapakkausten ja viinipussien sisäpussin alumiini ja etyylivinyylialkoholia sisältävä eristekerros hankaloittavat materiaalin kierrätystä. Eristekerroksen tehtävänä on suojata tuotetta mm. hapettumiselta, mutta energiahyötykäytössä se aiheuttaa ongelmia useimmissa jätteenpolttolaitoksissa, mm. korroosiota polttouunin seinämiin.

Keräysalueella muutama poikkeusmyymälä

Keräys on käynnissä kaikissa Lounais-Suomen, Helsingin ja Uudenmaan myymälöissä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Keräyksessä eivät ole mukana:

  • Helsinki: keskusta Sokos, Wanha Kauppahalli, Eteläesplanadi
  • Lounais-Suomi: Jomala Maxinge Center, Maarianhamina Sittkoff, Säkylä, Eura, Eurajoki, Rauma keskusta, Rauma Äyhö ja Turku keskusta Kauppahalli