Vastuu

Pakkausten ympäristövaikutukset

Alkoholijuomapakkausten ympäristövaikutuksia selvittäneen elinkaarianalyysin mukaan hanapakkaus, viinipussi sekä kartonkitölkki ovat ympäristöystävällisimpiä pakkausvaihtoehtoja.

Ruotsin Systembolagetin ja Norjan Vinmonopoletin yhteistyössä toteuttamassa selvityksessä tutkittiin viiden erilaisen pakkauksen, lasipullon, PET-pullon, hanapakkauksen, viinipussin ja kartonkitölkin, ympäristövaikutuksia elinkaarianalyysin avulla. Tutkimuksessa huomioitiin pakkausten koko elinkaari valmistuksesta aina pakkauksen hävittämiseen saakka.

Suuri osa pakkauksen ympäristövaikutuksista syntyy sen valmistusprosessissa. Mitä vähemmän materiaalia (raaka-aineita) sekä energiaa kuluu pakkauksen valmistamiseen, sitä pienempi myös ympäristövaikutus on.

Ympäristövaikutusten laskeminen ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista. Myös tuotteen mahdollisella hävikillä ja säilyvyydellä on oma merkityksensä kun ympäristövaikutuksia lasketaan. Lasipullo ja luonnonkorkki sopivatkin edelleen erinomaisesti viinin pakkaamiseen, erityisesti kun on kyse viinin pidempiaikaisesta varastoinnista.