Säilytetyn alkoholijuoman arviointi aistinvaraisesti

Kauanko alkoholijuoma säilyy juomakelpoisena? Alkon laadunvalvonnan päällikkö Juha Viikari auttaa kaapinpohjukalle unohtuneen helmen kunnon tarkistamisessa.

Ensiaskeleet - juoman ja pakkauksen ulkonäkö

Nyrkkisääntönä alkoholijuomien pahimpina vihollisina voidaan pitää auringonvaloa sekä korkeita lämpötiloja. Mikäli löydät juomapakkauksen jostain nämä ominaisuudet omaavasta kätköstä, on laadun analysoimisessa syytä.

Juoman kunnosta voi luoda jo päällipuolisen ensianalyysin tarkastelemalla sen pakkausta. Onko pakkaus avattu vai avaamaton? Onko pakkaus ehjä ja onko siinä merkintää suositellusta käyttöajasta? Päällisin puolin pullo voi olla hyvinkin nuhjaantunut, mutta juoma sisällä on täysin kunnossa. Homepilkut korkin päällä tai etiketissä eivät vielä merkitse pullon sisältämän tuotteen juomakelvottomuutta. Mikäli juoma on päässyt jäätymään, on sen korkki usein noussut hieman normaalitasosta ylöspäin.  

Panimotuotteissa sekä hanaviinipakkauksissa on usein parasta ennen -merkintä, jälkimmäisissä vielä pakkauspäivä. Viinien tapauksissa voi juomakelpoisuuden päätellä joskus myös vuosikerrasta. Esimerkiksi edullisimmat viinit kannattaa yleensä nauttia tuoreina. Silloin ne ovat parhaimmillaan.

Itse juoman ulkonäön analysointi on seuraava askel. Onko juoma kirkas, onko siinä sakkaa? Onko väri ja koostumus tutun oloinen kyseiselle tuotteelle? On hyvä muistaa, että pullokypsytyksessä laatuviinien pohjalle syntyy normaalisti täysin harmitonta sakkaa. Myös alkuviineissä esiintyy usein jo kaupasta ostaessa pullonpohjaista sakkaa. Viineihin ja likööreihin liiallisen viilentymisen seurauksena syntynyt sakka taas on epätoivotumpi.

Kaikki aistit käyttöön

Vaikka pitkäänkään säilytettyyn alkoholijuomaan ei muodostu mitään sen ominaisluonteensa lisäksi muuta terveydelle haitallista, juomakelpoisuuden voi vielä ennen maistamista arvioida haistamalla. Tässäkin kannattaa luottaa omaan nenään ja arviointikykyyn.

Lopullisen arvion saa juomaa maistamalla. Liiallisesta ikääntymisestä tai huonosta säilytyksestä johtuvat makuvirheet havaitsee viimeistään tässä vaiheessa. Mahdollisesti pilaantuneen juoman maistaminen ei ole terveydelle haitallista.

”Avattujen tuntemattomien pullojen maistamalla arviointiin kehottaisin suhtautumaan kuitenkin varovaisesti, sillä perinteisesti alkoholipulloissa on ensimmäisen käytön jälkeen säilötty monia muitakin nesteitä kuin elintarvikkeeksi kelpaavaa tavaraa”, muistuttaa Juha Viikari.

Säilytysvirheen ennaltaehkäisy

Kun juhlien tohinassa kouraan sysätään juomaa sun toista, on mahdollisia säilytysvirheitä ennaltaehkäisevästi ajatellen hyvä päättää valmiiksi paikka, jonne pullot sysätään.

Juomat kannattaa laittaa viileään ja tasalämpöiseen paikkaan valolta suojaan. Kannattaa huolehtia, että juomat eivät pääse jäätymään. Hyvä paikka on kuivakaappi tai muu viileä valolta suojattu kylmähkö tila, jossa juomat eivät joudu ”hengittämään”, eli kärsimään lämpötilavaihteluista. Siivouskappi ei ole kuitenkaan paras paikka, sillä kaapissa olevien kemikaalien aromit voivat tarttua juoman makuun.

Mikäli juomapakkaus on varustettu luonnonkorkkisuljennalla, olisi kyseiset pullot hyvä säilyttää kyljellään. Näin korkki ei pääse kuivumaan. Pulloviinit säilyvät hanapakkausviinejä huomattavasti pidempään.

Pullokoko vaikuttaa

Viinien suhteen pienet pullokoot ovat herkempiä pilaantumiselle. Tavanomainen 0,75 litran pullo tai sitä suuremmat tuotteet kestävät säilytystä tasaisissa olosuhteissa huomattavasti pidempään.