Förrätter från hela världen

I många matkulturer kan ett rikligt förrättsbord utgöra en hel måltid. Framför allt i Medelhavsländer dignar bordet av olika läckerheter.

I Italien heter förrätterna antipasti och ofta serveras flera olika smårätter. I de östliga Medelhavsländerna kallas förrättsbordet meze, medan det i Spanien serveras tapas till förrätt. Också i Ryssland serverar man gärna rikliga förrätter och där heter de zakuska.

Dryckesförslag
Förrätter

När det serveras många olika kalla förrätter ska drycken passa till så många som möjligt av dem. Därför är det bäst att inte välja en alltför fyllig dryck.

Ett varierat förrättsbord kräver ett fruktigt och fräsch vin. Alltså är friska och fruktiga vita viner ett bra val. Också torrt rosévin och torrt mousserande vin matchar många förrätter.

Av ölsorter kan ljus, fräsch och relativt lätt lager och pilsner med fördel serveras till förrätter.