Skaldjur, ostron, musslor, sniglar

Det gemensamma för skaldjur är en mild, elegant smak. Ofta har smaken också en aning sötma, som dock kan döljas av tillredningssättet. Vissa skaldjur har också en naturligt saltig smak. De lätta men nyanserade smakerna matchas bäst av lika lätta men aromatiska drycker.

Med skaldjur avses här bland annat kräftor, hummer, langust och räkor. Bland havets läckerheter finns även blötdjur så som musslor, ostron, bläckfisk och sjöborrar.

Sniglar och grodlår räknas ofta till samma livsmedelsgrupp.

Dryckesförslag
Skaldjur, ostron, musslor, sniglar

Till skal- och blötdjur passar det framför allt med nyanserade och strukturerade vita viner. De är fräscha, aromatiska och har en stram struktur som matchar havets läckerheter fint. Också torrt mousserande vin, speciellt champagne, är ett klassiskt och fungerande dryckesval.

Lämpligt öl är framför allt ljus och lättare lager, pilsner och veteöl. Stout och porter är för sin del klassiska drycker till ostron.

Se dryckesrekommendationer för följande skaldjur, ostron, musslor och sniglar