Räkor, jätteräkor

Räkor och jätteräkor, som också kallas tigerräkor, är en mångsidig råvara. De kan ätas kokta, i sallader, grillade och i stuvningar. I regel får drycken till räkor vara frisk och relativt lätt.

Dryckesförslag
Räkor, jätteräkor

Stjärtar av kokta räkor och tigerräkor har i sig en ganska mild smak. Välj därför ett friskt och syrligt vitt vin av smaktypen friskt och fruktigt eller nyanserat och strukturerat.

Om du tar öl, får också det vara ljust och rätt så lätt, så välj lager eller veteöl.

Mer specifikt kan du rikta vinvalet exempelvis på torr eller halvtorr Riesling och även Sauvignon Blanc och Pinot Blanc passar fint. Eller prova portugisisk Vinho Verde eller spansk Albariño som båda har somrig fräschör och lätta aromer som matchar räkor bra.

Om maträtten är starkt kryddad, kan också vinet ha en kryddig arom. Välj då till exempel en Pinot Gris, Muscat eller Gewürztraminer.

Se dryckesrekommendationer för följande skaldjur, ostron, musslor och sniglar