Hur beräknar jag åtgången på drycker

Här är några tips för dig som tänker ordna fest eller kalas med mat och dryck och vill beräkna åtgången på drycker.

Hur många portioner är det i en flaska?

Dryckeskonsumtionen för evenemanget bör uppskattas enligt antalet personer.

Vinflaska (0,75 l)

  • Serveringsstorleken på ett vinglas är 12 cl/år

  • En flaska vin ger cirka 6 glas

Mousserande viner (0,75 l)

  • Serveringsstorleken på ett glas mousserande vin är 12 cl/år

  • En flaska mousserande vin ger cirka 6 glas

Starka viner som portvin och madeira (0,75 l)

  • Portionsstorleken på starkvin är 8 cl/portion

  • En flaska starkvin ger cirka 9 glas

Dessertviner (0,375 l)

  • Serveringsstorlek dessertvin 8 cl/år

  • En flaska dessertvin ger cirka 4,5 glas

Starka avec-drycker (0,70 l)

  • Avec dryck portion storlek 4 cl/portion

  • En flaska ger cirka 18 glas

Drycker till fest

  • Maten brukar serveras så snart bjudningen börjat och därmed inleds också dryckestrakteringen. Före maten bjuder man dock ofta på en välkomstdrink eller aperitif. Den kan till exempel bestå av ett glas äkta champagne eller annat mousserande vin.

  • Om du serverar ett särskilt vin till förrätten kan du beräkna ett glas per person. Vid varmrätten är det normalt med en påfyllning.

  • Ifall du har tänkt ha buffé eller gående bord får du utgå från en förbrukning på totalt två enheter alkohol per person.

  • Efter måltiden får du räkna med att det går åt omkring en enhet per person och timme. Under den första timmen kan konsumtionen vara högre, kanske två enheter per person.

  • Det är klokt att ställa fram både rött och vitt vin till matgästerna. Rödvin brukar ha en större åtgång än vitvin. Skaffa gärna dubbelt så mycket rött som vitt, i proportionerna två tredjedelar – en tredjedel. Naturligtvis bör du också ta hänsyn till den mat du serverar och vad gästerna tycker om.

  • Vattnet balanserar smakerna. Den rätta drycken är kronan på en god måltid, en fin upplevelse och en trevlig kväll. Ställ fram vattenglas plus snygga flaskor eller karaffer på bordet.

Mer om fester