25.08.2017
Grislägg
Grislägg är en traditionell tysk rätt som ofta serveras med surkål – rättens tyska namn är Eisbein mit Sauerkraut. Grislägg kan också serveras exempelvis med en söt senapssås.
25.08.2017
Revbensspjäll, ribs
Ribs, det vill säga revbensspjäll av gris, tillreds ofta grillade och starkt marinerade. Också drycken till den kryddstarka maten får ha en fyllig smak.
25.08.2017
Griskotletter och grisgrytor
Griskotletter får ofta långkoka i gryta. Till den och andra grisgrytor passar det med lättare viner än exempelvis till gryträtter av nötkött. Vinet till köttet som fått koka mört får också vara ganska mjukt.
25.08.2017
Grisfilé, griskarré, kasslerstek
Grisfilé kan grillas, stekas eller rostas i ugn antingen hel eller i bitar. Strimlad grisfilé kan användas bland annat i wok.
25.08.2017
Julskinka
Den traditionella drycken till finsk julskinka är öl. Framför allt mörkt julöl är ett fungerande dryckesval. Till julbordet passar det dock också med rödvin.
25.08.2017
Lufttorkad skinka
Lufttorkade skinkor är bland annat italiensk parmaskinka och san daniele, spansk serrano och pata negra samt fransk bayonneskinka.
25.08.2017
Cassoulet
Cassoulet är en gryta från sydvästra Frankrike som innehåller kött, korv och bönor. Ofta används griskött, men också lamm och anka är vanliga i cassoulet. Den här mastiga rätten passar ihop med ett fylligt vin.
25.08.2017
Andouillette
Andouillette är en fransk inälvskorv som görs på gris eller kalv. Den serveras oftast knaperstekt med vitvinskokt lök.