27.07.2018
Biff à la Lindström
Biff à la Lindström är svensk husmanskost, köttfärsbiff med rödbeta som ger smaken en aning sötma. Drycken ska därför inte vara för fyllig.
27.07.2018
Köttfondue
Fondue är traditionell mat i alpländerna. I köttversionen tillagas bitar av nöt-, gris- och kycklingfilé i olja vid bordet. Till fonduen serveras grönsaker, sås och exempelvis ugnspotatis. Helheten har en relativt lätt smak, så drycken får också vara lättare.
27.07.2018
Lövbiff
Lövbiffar tillreds ofta av nötstek och bultas så att de blir tunna. Smaken är mildare än hos andra nötköttsbiffar, så också drycken kan vara aningen lättare.
27.07.2018
Karelsk stek
Karelsk stek är en traditionell rätt som oftast görs på en blandning av nöt-, får- och griskött. Köttet får puttra länge så att det blir mört och smakrikt, men rätten har ändå inte en särskilt mustig smak. Det blir därför bra med en medelfyllig, aromatisk dryck i glaset.
27.07.2018
Häst
Hästkött finns att få i Finland men det äts ändå ganska sällan. Köttet är mörkt, magert och smakrikt. Till höstkött passar samma fylliga drycker som till motsvarande rätter på nötkött.
27.07.2018
Filé Wellington
Filé Wellington har fått sitt namn efter hertigen av Wellington, Arthur Wellesley, som besegrade Napoleon i slaget vid Waterloo.
27.07.2018
Carpaccio
Carpaccio görs genom att av halvfrusen nöt- eller kalvfilé skära florstunna skivor som vanligen serveras med rucola och hyvlad parmesan. Till det kalla och råa köttet passar det bra med en friskt syrlig och ganska lätt dryck. Carpaccio utvecklades av köksmästare Giuseppe Cipriani på restaurangen Harry’s Bar i Venedig. Sitt namn fick rätten efter renässanskonstnären Vittore Carpaccio som använde köttröda färger i sina målningar.
27.07.2018
Burgundisk gryta
Burgundisk gryta (boeuf bourgoignon) är en av de traditionella rätterna i Bourgogne. Den görs i regel på nötstek samt syltlök, champinjoner och bacon. Grytans vätska består av rödvin och köttbuljong.
27.07.2018
Bresaola
Bresaola är lufttorkat nötkött från Norditalien. Det skärs i tunna skivor och serveras exempelvis i stil med carpaccio med parmesan och rucola.
27.07.2018
Bison
Bison eller bisonoxe är ett nötdjur som lever i Nordamerika. Den har mörkt och saftigt kött som är kraftigare i smaken än nötkött.