05.04.2018
Läcker sparris på olika vis
Sparris kan lagas i ugn, på grill och i vatten på traditionellt vis. Genom att variera tillagningen och tillbehören får du nya smakupplevelser. Vi sammanställde några säkra tillagningssätt och tips på drycker som lämpar sig för sparrismåltiden.
12.02.2018
Den mångsidiga memman – prova i köttbullar, i desserter och med olika drycker
Påskens traditionsrätt, memma, avnjuts i allmänhet med grädde eller mjölk, men många memmafantaster använder också läckerheten fördomsfritt som ingrediens i mat, desserter och bakverk. Varför inte servera påskgästerna memma på nytt sätt med någon lämplig dryck?
09.02.2018
Medelhavets mat andas tradition
Medelhavsmaten är känd för sina hälsoeffekter. På den grekiska ön Leros samlar man örter i bergen, grillar djur på spett och startar nya matföretag.
10.01.2018
Så här lagar du sushi: maki, nigiri, sashimi, chirashi och temaki
Det är förvånansvärt lätt att laga sushi. Tillredning av läckerheterna är en trevlig programpunkt. Sushi kan med fördel sköljas ner med en lätt och elegant dryck.
20.10.2017
Strömmingen till heders: marinerad strömming på tre sätt
Strömmingen har i onödan ett vardagligt rykte. Den läckra och saftiga strömmingen stiger till helt nya höjder i kombination med kryddsåser av inhemska ingredienser. Ta för dig av tipsen på tre festliga marinader.
17.10.2017
Roligt med rödbeta: rödbetssallad, ugnsrödbetor och andra läckerheter
Rödbeta är en hälsosam rotfrukt som går att använda på många sätt. Den går enkelt att ugnsbaka, den ger smak och färg åt risotton, sätter piff på salladen, slinker ner i kaksmeten och älskar getost och örter. Smaken på rödbetsrätter är aningen söt och rostad. Den kan med fördel balanseras upp med en len dryck.
22.05.2017
Så här har finländarna ätit under hundra år
Under våra hundra år av självständighet har den finländska matkulturen utvecklats från bristårens knapphet via nästan ohämmat frosseri till dagens hälso- och värdemedvetenhet.
10.05.2017
Länge leve finländsk råg
Råg är en kär och viktig spannmål för finländarna, vilket återspeglas av bland annat rågens stora popularitet som råvara i de finländska köken och valet av rågbröd till 100-åriga Finlands nationalrätt. Vi har all orsak att vara stolta över rågen och dess finländska karaktär.
27.02.2017
Moderniserade traditionsrecept
Traditionsrecept kan fungera som bro mellan olika generationer i en släkt. Finlands 100-årsjubileum till ära kan vi alla gräva fram gamla traditionsrecept, anpassa dem till dagens värld och kanske bidra till att skapa nya traditionsrätter.
17.02.2017
Skål för inhemsk fisk
Fisken som simmar i våra sjöar och hav är en delikatess utan like. Fira Finlands 100-årsjubileum genom att duka bordet med inhemsk mager fisk.
16.02.2017
Finland fyller 100 år: Gemensamma måltider under jubileumsåret
Tillsammans är ett viktigt tema även inom mat- och dryckes­kulturen när Finland firar sitt 100-årsjubileum i år. Syftet med projektet Vi äter tillsammans, som pågår hela året, är att uppmuntra finländarna till angenäm samvaro kring matbordet, talkogrillen, kaffepannan, skumpaflaskan...
14.02.2017
Citronen väcker alla sinnen
Citronens glada färg, friska saft och aromrika skal gör den till en mycket mångsidig frukt.
Visa mer