Alkoholintarkastuslaboratorio toimii laadun sinettinä

Alkoholintarkastuslaboratorio (ACL) tutkii Alkossa myytäviä tuotteita, mutta tarjoaa palveluitaan myös muille alan toimijoille.

Alko haluaa tarjota asiakkaille maailmanluokan palvelua. Yhtenä kiinteänä osana erinomaista asiakaskokemusta on kiinnostava, monipuolinen ja laadukas valikoima.

Erinomaisen valikoiman edellytyksenä on tuoteturvallisuus ja tuotteiden korkea laatu. Alkon hyllyille päätyvät vakiovalikoiman tuotteet käyvät läpi alkoholintarkastuslaboratorio eli ACL:n analyysin. Analyysin tavoitteena on täydentää tuotevalintaprosessia ja varmistua siitä, että tuotteet ovat lainmukaisia ja laadultaan moitteettomia.

Laboratorio selvittää juomien turvallisuutta ja laadukkuutta enemmän kuin laki Alkolta vähittäismyyjänä vaatii. Tämä palvelee Alkon asiakkaita, sillä analyysit vähentävät virheellisten tuotteiden määrää ja siten tuotepalautuksia. Pitkäjänteinen tuotetutkimus on toiminut juomien tavarantoimittajien ja tuottajien kirittäjänä ja yleisesti alkoholijuomien laatu on parantunut vuosien saatossa.

ACL:ssä tutkitaan alkoholijuomista yleensä ainakin alkoholipitoisuus, ja että se vastaa tuotteen etiketissä ilmoitettua. Lisäksi analysoidaan esimerkiksi oluiden katkeropitoisuus, viinien sokeripitoisuus sekä viineissä säilöntäaineena käytetyn rikin määrä. Tämän lisäksi voidaan tehdä monia muitakin analyyseja hieman juomasta riippuen. ACL:n 15 hengen tiimi tutkii vuosittain noin 5 000 tuotetta ja tekee niille kaikkiaan yli 50 000 yksittäistä analyysia.

ACL on akkreditoitu toimija
FINAS on todennut ACL:n päteväksi ja puolueettomaksi. Sen pätevyysalue kattaa alkoholijuomien sekä teknokemiallisten tuotteiden kemiallisen testauksen. Laboratorio täyttää standardin SFS-EN ISO/IEC 17025 mukaiset vaatimukset.
ACL

ACL tarjoaa analyysipalveluita myös muille kuin Alkolle

ACL palvelee Alkon lisäksi myös muita alan toimijoita ja viranomaisia. ACL on akkreditoitu laboratorio, josta muut toimijat voivat ostaa itselleen kemiallisia ja mikrobiologisia analyyseja.

ACL:ssä on vuosien saatossa testattu esimerkiksi alkoholittomia juomia, teknokemiallisia tuotteita ja pesuaineita kuten tuulilasinpesunesteitä. Lisäksi testejä tehdään elintarvikkeille ja eläinrehujen raaka-aineille.
Alkoholintarkastuslaboratorio (ACL)

Postiosoite ja käyntiosoite: 

Alkoholintarkastuslaboratorio ACL

Arkadiankatu 2 (PL99), 4. krs.

00101 Helsinki

Puhelinvaihde: 020 711 11, arkisin 8–16

Toimiston puhelin: 020 711 5808

Mitä analyyseja ACL tekee?

ACL tekee laajasti erilaisia analyyseja, esimerkiksi:

  • Alkoholipitoisuus
  • Uutos
  • Kokonaishapot
  • Rikkidioksidi
  • Sitruunahappo
  • Sorbiinihappo
  • pH
  • Glukoosi & fruktoosi
  • Propyleeniglykooli

Myös muut analyysit ovat mahdollisia, ota yhteyttä (acl@alko.fi)!

Tarkemmin analyyseihin ja niiden hintoihin voit tutustua täällä

Mikäli käytössäsi ei vielä ole asiakastunnuksia asiakasportaaliin, käytäthän näytelähetettä lähettäessäsi näytteitä tutkittavaksi.