Valikoimamestari on työyhteisön innostaja ja utelias oppija — nämä 4 asiaa valikoimamestarin tehtäviin kuuluu

Alkossa on yli 100 myyjää, jotka toimivat myös valikoimamestareina. Heidän tehtävänään on kuunnella paikallisia asiakkaita herkällä korvalla ja valita myymälään juuri heille sopivat tuotteet.

Alkon myymälän valikoimasta noin 70 % on ohjattu keskitetysti kysynnän perusteella. Loput 30 % myymälä täydentää itse valinnaisilla tuotteilla paikallisen kysynnän mukaan, ja tässä työssä ovat vahvasti mukana Alkon valikoimamestarit. Mutta mitä valikoimamestari oikeastaan tarkoittaa? Miten valikoimamestarin rooli eroaa myyjän roolista? Valikoimamestari Anniina Vähätalo Kaarinasta kertoo, mitä valikoimamestarin työkuvaan kuuluu.

1. Asiakaslähtöinen valikoimakehitys

Valikoimamestari kehittää jatkuvasti yhdessä kollegoidensa kanssa myymälän valikoimaa kuunnellen tarkasti asiakkaiden toiveita ja huomioiden paikallisen kysynnän. Ne tuotteet jotka eivät mahdu myymälän hyllyyn, ovat saatavilla Alkon verkkokaupan kautta. Valikoimassa on lähes 9 000 tuotetta, jotka ovat tilattavissa mihin tahansa Alkon myymälään. Valikoimamestari myös huolehtii siitä, että jokaisella tuoteryhmällä on sesongin kysyntää vastaava tila myymälän hyllyissä.

“Aloittaessani valikoimamestarin työt yllätyin todella, kuinka paljon voin omassa työssäni vaikuttaa myymälämme valikoimaan tehden siitä persoonallisen ja mielenkiintoisen. Valikoiman, joka vastaa paikalliseen asiakastarpeeseen.”

2. Trendien seuraaminen

Alko tarjoaa asiakkailleen maailmanluokan valikoiman: monipuolista, laadukasta ja vastuullisesti tuotettua. Tuotteet ja ostot -yksikkö kehittää Alkon valikoimaa asiakaslähtöisesti ja trendejä haistellen. Myymäläryhmässä trendien seuraaminen ja tiedon jakaminen on osa valikoimamestarin työtä.

“Seuraan jatkuvasti alan trendejä, jotta voisimme myymälässämme vastata asiakkaiden tarpeisiin ja esitellä uusia tuotteita läheltä ja kaukaa. Minusta on mielenkiintoista tutkia tuotteita ja perehtyä niihin tarkemmin.”

3. Aktiivinen tuoteosaamisen jakaminen

Yksi valikoimamestarin tehtävistä on kartuttaa kollegoiden osaamista oppeja jakamalla. Valikoimamestari kerää kollegoille tietoa niin uusista kuin jo valikoimassa olevista tuotteista ja organisoi kuukausittain pruuvit (tuotteiden maistelu ja arviointi) myymälässä. Tuotetietoa jakamalla pidetään yllä maailmanluokan palvelutasoa.

“Valikoimamestarin työssä tykkään siitä, että minulla on mahdollisuus paneutua tuotteisiimme syvällisemmin. Sen jälkeen, kun olen aloittanut työt valikoimamestarina, olen oppinut todella paljon lisää tuotteistamme huippuhyvien koulutusten ja oman kiinnostukseni ansiosta.”

“Tuotetietouttani pystyn hyödyntämään myös asiakkaiden kanssa ja keskustelut voivat olla opettavaisia puolin ja toisin. Paras kiitos työssäni on asiakkaiden palaute onnistuneesta juomavalinnasta ja heidän kanssaan käydyt keskustelut hyllyjen väleissä!”

4. Kollegoiden tukeminen

Alkossa henkilöstökokemus on pysynyt korkeana jo kymmenen vuotta. Palvelualan vertailussa Alko on vahvoilla. Mittaamme onnistumistamme muun muassa innostusindeksillä. Innostusindeksi oli kevään 2019 mittauskierroksella korkea. Arvosana oli 4,16 asteikolla 1-5. Vähätalon mukaan yksi työn ehdottomasti parhaista puolista ovat työkaverit.

”Porukkamme on ihan parhaasta päästä, kaikki ovat tietyllä lailla samanhenkisiä, avoimia ja mukavia ihmisiä. Ja oma persoona saa työssä myös näkyä. Kaikki tukevat toisiaan työssään ja vaikkapa uusien työntekijöiden kohdalla pyrimme kollegoiden kanssa perehdyttämään ja auttamaan heitä mahdollisimman paljon.”

“Oma kokemukseni Alkosta on, että työyhteisömme on ihan priimaa.”

Katso avoimet työtehtävät