Laboratoriopäällikkö Eeva-Maria Rintala: vastuullisuus vetoaa viineissäkin

Kuluttajat odottavat tuotteilta vastuullisuutta. Alkossa jokainen tuote on läpäissyt ennen myyntiin päätymistä tutkimusseulan, joka on yksi maailman tarkimmista.

Alkon tuotteiden laatu ja turvallisuus varmistetaan Alkon laadunvalvontaohjelman ja Alkoholintarkastuslaboratorio ACL:n (Alcohol Control Laboratory) työn kautta. Alkon laboratoriopäällikkö Eeva-Maria Rintala kertoo työstään laadunvalvonnan parissa.

Kuinka laadunvalvonta toteutuu, laboratoriopäällikkö Eeva-Maria Rintala?

Laadunvalvontaan kuuluvat aistinvarainen analyysi, joka tehdään Alkon laadunvalvonnassa, ja laboratorioanalyysit, jotka tehdään meillä ACL:ssa. Vaadimme tietoa myös tavarantoimittajilta. Seuranta jatkuu koko tuotteen elinkaaren ajan.

Kaikilla pohjoismaisilla monopoleilla on oma laaduntarkkailuorganisaatio ja teemme keskenämme paljon yhteistyötä. Laboratorio on vain Alkolla ja Ruotsin Systembolagetilla.

Mitä yhteistyöhönne kuuluu?

Meillä on yhteispohjoismaisia tutkimushankkeita, ja vertaamme tuloksia ja analyysimenetelmiä. Laiterikon sattuessa toinen voi auttaa ja analysoida näytteitä. Yhteytemme on korvaamatonta ja jopa viikoittaista.

Minkälainen juoma on laadukasta?

Laboratoriossa työskentelevän kemistin näkökulmasta juoma on laadukasta, kun se vastaa luvattua ja on analyysituloksiltaan tuotetyypin ja lainsäädännön mukainen, eikä siinä ole virheitä.

Yllättävin löydös?

Toivomus on, ettei yllätyksiä löydetä, mutta aina poikkeamat lainsäädäntöön nähden yllättävät. Tavallisin löydös on pieni alkoholipoikkeama etikettimerkintään nähden.  

Alan kehitys tuo haastetta työhön

Mielenkiintoisinta työssäni on alan kehitys: juomat ovat yhä erilaisempia. Uusia juomasekoituksia kehitetään ja se tuo mielenkiintoisia haasteita tuotteiden analysointiin. Kemistin näkökulmasta yllättävää työssäni on se, miten erilaisia kuluttajille samankaltaisilta vaikuttavat alkoholijuomat ovat analysoinnin kannalta.

Parasta on työ ihmisten kanssa niin omassa tiimissä kuin verkostoissa. Tämä on palvelutyötä sekä sisäisille että ulkoisille asiakkaille. Haasteellisinta on kertoa kansantajuisesti käytännön työstä laboratoriossa. Analysoimamme tulokset ovat Alkon myyjien ja asiakaspalvelun käytettävissä sekä kuluttajien saatavilla tuotteiden tuotetiedoissa. Teemme analyysejä myös juomateollisuudelle, viranomaisille ja kansainvälisille toimijoille. 

Minkälaisista juomista pidät itse?

Kokeilen uusia tuotteita monipuolisesti ja yhdistän juoman yleensä ruokaan. Tällä hetkellä suosikkejani ovat sopivasti särmikkäät crémant-kuohuviinit.

Teksti Marita Kokko, kuva Roope Permanto. 
Eeva-Maria Rintala
Työ
Laboratoriopäällikkö Alkoholintarkastuslaboratorio ACL:ssä

Koulutus

Elintarviketieteiden maisteri, elintarvikekemia pääaineena

Perhe

Asun kahden lapinporokoirani kanssa

Harrastukset

Erilaiset koiraharrastukset, lenkkeily, ulkoilu, kulttuuri, kotimaan matkailu

Parasta työssäni
Työyhteisö ja innostava toimiala
Tiesitkö tätä?

Alkoholintarkastuslaboratorio

Alkoholintarkastuslaboratorio ACL on alkoholijuoma-analytiikan asiantuntija. Lähes kaikista analysoitavista tuotteista tutkitaan alkoholipitoisuus. Muita yleisiä analyyseja ovat esimerkiksi sokeripitoisuuden määritys ja säilöntäaineiden määrittäminen. Vuosittain ACL tutkii noin 6000 tuotetta ja tekee niille yli 60 000 yksittäistä analyysia.

Tarinoita alkolaisista