Pääkonttorin väki myymälässä

Alkon pääkonttorilaiset ahkeroivat joka joulu asiakastyössä. Anu Koskinen auttaa kiireisenä aikana pääkaupunkiseudun myymälöissä. 

Alkolla on pitkät perinteet pääkonttorin väen jalkauttamisessa myymälätyöhön. Valikoima- ja hankintajohtaja Anu Koskinen aloitti Alkon palveluksessa kesällä ja kävi hetimmiten hyllyttämässä tuotteita myymälässä.

Tänä vuonna hän menee ensimmäisen kerran jouluavuksi Alkon kiireisimpään sesonkiaikaan.

"On tosi kiva mennä myymälään. Kaikki työmme pääkonttorilla tähtää siihen, että myymäläkenttä onnistuu työssään ja myyjillä olisi hyvät eväät asiakaspalvelussa. Myymälässä tutustutaan paremmin ja kuullaan palautetta, ja kun nähdään toisten työtä, ymmärrys kasvaa ja tekeminen on selkeämpää", Anu toteaa.

Pääkonttorilaiset ovat tärkeä ja pidetty lisä sesonkityöläisten rinnalla. He tekivät myymälöissä tänä vuonna yli 160 vuoroa.

Kausitöihin Alkoon?
Alko rekrytoi kesä- ja joulusesonkiin satoja uusia alkolaisia ympäri Suomen joka vuosi.

Kesärekrytoinnit käynnistyvät tammi-helmikuussa ja joulusesongin rekrytoinnit syyskuussa.

Katso avoimet työpaikat >
Asiakkaat ovat löytäneet korona-aikana hienosti Alkon verkkokaupan, jossa on yli 10 000 tuotetta, ja tilanneet joulujuomat omaan lähi-Alkoonsa.
Alkon valikoima- ja hankintajohtaja Anu Koskinen

Tuplamäärä hakijoita joulutöihin

Alko on haluttu työpaikka joulunaikaan. Hakijoita oli tänä vuonna parisentuhatta, lähes kaksi kertaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Pesti heltisi lähes 500 kausityöntekijälle. Essi Nironen ja Annika Nykänen työskentelevät joulun alla Herttoniemen myymälässä Helsingissä.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

"Tämä on minulle uudenlainen kokemus, vaikka olenkin ollut jo paljon asiakaspalvelutöissä. Työ on hyvin intensiivistä, ja jokainen asiakastilanne on erilainen. On tehtävä nopeita päätöksiä, jotta ei synny väärinkäsityksiä", sanoo Essi.

"Olen hakenut pitkään Alkoon töihin ja nyt pääsin. Mahtava työpaikka. Joulu on kiireistä aikaa. Kiva tehdä tätä työtä asiakkaiden vuoksi, asiakkaat ovat hyvällä tuulella ja työtoverit valavat hyvää fiilistä joka päivä", toteaa Annika.

Täsmätietoa jouluherkuista ja vastuullisuudesta

Pääkonttorilaisia ei lähetetä myymälöihin kylmiltään, vaan he saavat peruskoulutuksen joulunajan tuotteista sekä ruoan ja juomien yhdistämisestä. Koulutukseen sisältyy myös myynninvalvonnan passin suorittaminen.

"Passi on tärkeä osa koulutusta ja liittyy vastuullisuuteen. Tuotteita ei esimerkiksi saa myydä alaikäisille tai päihtyneille", Anu kuvaa.

Sesonkikoulutus rakentui tänä vuonna joulupöydän ympärille ja antoi Anulle vinkkejä esimerkiksi siihen, millaisia viinejä voi yhdistää kinkkuun ja kalapöytään ja millaisia oluita juustotarjottimeen, tai mitä voi suositella vegaaniin joulupöytään ja pukinkonttiin.

"Opin paljon, mutta kyllähän myymälän asiantuntijat ovat edelleen varsinaiset päätekijät ja osaajat."

Anu Koskinen teki yhden vuoron Herttoniemen myymälässä Helsingissä ja toisen Jumbon myymälässä Vantaalla.

"Alkon yrityskulttuuri on rentoa ja helposti lähestyttävää, siinä on tunne mukana. Ollaan lähellä toisia ja tehdään yhdessä. Siihen jouluapu sopii oikein hyvin. On tärkeää, että johto on läsnä ja näkyvillä ja tieto työn arjesta kasvaa."

Valikoima- ja hankintajohtajasta on hienoa päästä tekemään käytännön asiakaspalvelua, tutustua työkavereihin myymälässä ja nähdä myös asiakkaita.

Teksti Helen Partti Kuvat Timo Pyykkö

Tarinoita alkolaisista