Opiskelija ja myyjä Valtteri Salmivalli innostuu asiakaspalvelusta ja hyvästä työyhteisöstä

Hyvä työyhteisö on muuttanut kollegat ystäviksi, ja kausityö on vaihtunut vakituiseksi työsuhteeksi.

Alko tunnetaan erinomaisesta asiakaspalvelustaan sekä rautaisesta asiantuntemuksesta. Alko onkin jo vuosien ajan säilyttänyt asemansa kansallisessa asiakaspalvelututkimuksessa kaupan alan ykkösenä. Tämä ei tokikaan ole sattumaa: asiakaspalveluun ja koulutukseen panostetaan systemaattisesti työyhteisön tärkeyttä unohtamatta.

Aloittelija saa hyvät eväät jo perehdytyksestä lähtien

Tampereella kauppatieteitä opiskeleva Valtteri Salmivalli vakuuttui aikoinaan Alkon asiantuntevasta asiakaspalvelusta niin, että hakeutui itsekin töihin Alkolle. Nyt kolme vuotta myöhemmin hän nauttii edelleen työstään, ja jokainen päivä Alkossa opettaa jotain uutta.

”Pidän asiakaspalvelusta ja huomasin Alkon hakevan kesätyöntekijöitä. Minulla oli sellainen kuva Alkosta, että sieltä saa aina hyvää asiakaspalvelua ja alkolaisilla on vankka ammattitaito ja asiantuntemus.”

Valtteri kertoo, ettei hänellä ollut töitä aloittaessaan tuotetietoutta juuri ollenkaan ja ensimmäinen työpäivä jännitti.

”Työt aloittaessani olin vain muutaman kerran maistanut viiniä, mutta aihe kiinnosti, joten lähdin heti kyselemään työkavereilta vinkkejä. Myyjien osaamiseen panostetaan ja Alko järjestää niin tuote- kuin asiakaspalvelukoulutuksia. Koulutuksissa aloitetaan perustasosta ja siirrytään asiantuntemuksen kasvaessa koko ajan syvemmälle.”

Kollegat ympäri Suomen oppimisen tukena

Koulutusten lisäksi apuna toimii myös alkolaisten oma makupankki, jossa on kattavasti tietoa tuotteista ja johon alkolaiset ympäri Suomen ovat voineet jättää omat makumuistonsa. Näin kaikki alkolaiset pystyvät rikastuttamaan kollegoiden tuotetietoutta avuksi asiakaspalveluun.

Alkossa halutaan jakaa vastuuta kaikkien työntekijöiden kesken. Pian Valtteri huomasi myös hänen vastuualueensa laajentuneen. Tavanomaisten myyjän työtehtävien lisäksi hän pääsee tekemään tuotetilauksia sekä valitsemaan osan myymälään tulevista tuotteista.

“Työtehtävät ovat kaiken kaikkiaan todella vaihtelevia päivästä riippuen. Aina voi tulla jotain uutta vastaan.”

Opiskelun ja työn luonnollinen liitto

Opiskelijaelämä työhön yhdistettynä voi ajoittain olla kiireistä. Kiireen lisäksi opiskelijan tulot ovat rajalliset, ja ylimääräinen rahantulo houkuttelee. Monet opiskelijat ovat saattaneet kokeilla opintojen ja työn yhdistämistä, mutta huomanneet pian yhtälön osoittautuvan haasteelliseksi.

Valtteri kertoo, että hänen on onnistunut yhdistää nämä kaksi asiaa yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi.

”Opiskelu yliopistossa ja työskentely Alkossa on ollut luonnollinen yhdistelmä. Alkossa asiakasvirrat ovat isompia perjantaisin ja lauantaisin, jolloin työvuoronikin painottuvat näille päiville jättäen viikolla aikaa opintoihin keskittymiseen. Joulukuussa ja kesällä opintojen ollessa tauolla, teen enemmän töitä.”

Kuulostaa ideaalilta. Moni opiskelija ei elä säännöllistä viikkorytmiä, ja jotkut viikot voivat olla opintojen kannalta kiireisempiä kuin toiset. Miten opintojen ja työn sumpliminen onnistuu tällaisissa tilanteissa?

”Olen ollut sinällään onnellisessa asemassa, että esimieheni Alkossa ovat aina olleet sitä mieltä, että se koulu edellä mennään ja asiat on aina saatu sovittua. Alkossa odotetaan joustavuutta, mutta olen huomannut, että joustavuus on Alkossa kahden kauppa. Molemmat osapuolet haluavat toistensa parasta.”

Odotukset ylittävä työpaikka

Kolme vuotta on kulunut siitä, kun Valtteri aloitti uransa Alkossa. Ennen alkolaisuutta hän näki Alkon paikkana, josta saa asiantuntevaa asiakaspalvelua ja työpaikkana, jossa ihmiset viihtyvät. Onko kuva pysynyt samana vai onko se muuttunut?

”Voisin vastata, että kyllä on muuttunut. Odotukseni Alkosta työnantajana on ehkä jopa vähän ylittynyt, sillä olen saanut oppia, että Alkossa asiakaspalvelutaso on todella korkealla ja tämä työ on ollut yksi parhaita paikkoja oppia siihen tinkimättömyyteen. Lisäksi monipuoliset koulutukset ovat avanneet uusia ovia muun muassa tuotetietouden puolella.”

Tuote- ja asiakaspalveluasiantuntijuuden lisäksi Valtterista ja hänen kollegoistaan on tullut ystäviä myös työn ulkopuolella.

”Töihin on kiva tulla joka päivä, kun tietää pääsevänsä työskentelemään huipputyyppien kanssa, ja se on todella tärkeä juttu.”

Mitä sanoisit siis henkilölle, joka miettii uraa Alkolla?

”Sanoisin, että rohkeasti vain laittamaan hakemusta, vaikka ei olisikaan niin paljon juomatuntemusta. Täällä oppii nopeasti, koulutuksiin panostetaan ja työkaverit kyllä auttavat. Joulu- ja kesäsesongit ovat hyvä tapa aloittaa, sillä niiden kautta voi helposti saada jalan oven väliin ja mahdollisesti työllistyä pidemmäksikin aikaa.”

Katso avoimet työtehtävät

Monipuolista ja mielekästä

Myyjän tehtävät ovat vaihtelevia ja monipuolisia. Päivän aikana myymälässä pääsee tekemään ainakin seuraavia asioita:

  • palvelemaan asiakkaita
  • työskentelemään kassalla
  • hyllyttämään tuotteita
  • vastaanottamaan saapuvaa kuormaa
  • luovuttamaan verkkokauppatilauksia
  • tekemään verkkokauppatilauksia asiakkaiden kanssa