Viinien makeusastemerkinnät

Viinien ja kuohuviinien makeusasteet vaihtelevat niiden sokeri- ja happopitoisuuden mukaan.


Kuohuviinit

Etikettimerkintä

sokeripitoisuus g/l

Brut Nature / Extra brut / Brut (Erittäin kuiva)

0 –12

Extra Sec / Extra Dry / Extra trocken / Extra seco (Kuiva)

12–17

Sec / Dry / Trocken / Secco (Puolikuiva)

17–32

Demi-sec / Halbtrocken / Medium Dry (Puolimakea)

32–50

Sweet / Doux / Dolce (Makea)

yli 50


 
Kuohuviinien makeusasteet
Alkon kuluttajaviestinnässä käytetään kuohuviineistä viittä eri makeusastetta: erittäin kuiva, kuiva, puolikuiva, puolimakea sekä makea.

Miedot viinit

Kuiva

Viinit, joissa sokeria on enintään 4 g/l tai enintään 9 g/l silloin, kun viinin happopitoisuus viinihapoksi laskettuna on korkeintaan 2 g/l pienempi kuin jäännössokeripitoisuus. 

Puolikuiva

Viinit, jotka eivät täytä kuivan viinin määritelmää, mutta sisältävät jäännössokeria enintään 12 g/l, tai jos jäännössokerin määrä on enintään 18 g/l viinin happopitoisuuden (viinihappona) ollessa korkeintaan 10 g/l pienempi kuin jäännössokeripitoisuus.

Puolimakea

Viinit, joissa sokeria on enemmän kuin edellisissä, mutta enintään 45 g/l.

Makea

Viinit, joissa sokeria on enemmän kuin 45 g/l.


Esimerkkejä mietojen viinien makeusasteista:

– Viini, jossa on sokeria 7g/l ja happoja 6 g/l

kuiva

– Viini, jossa on sokeria 7g/l ja happoja 4g/l

puolikuiva

– Viini, jossa on sokeria 17g/l ja happoja 8 g/l

puolikuiva

– Viini, jossa on sokeria 17g/l ja happoja 6 g/l

puolimakea

– Viini, jossa on sokeria 20 g/l

puolimakea

– Viini, jossa on sokeria 50 g/l

makea

Viinien makeusasteet
Viinit jaetaan makeusasteensa mukaan neljään luokkaan: kuiviin, puolikuiviin, puolimakeisiin ja makeisiin.