Alkolta 150 000 euroa nuorten mielenhyvinvointia tukevalle Sekasin-hankkeelle

Osana alkoholihaittoja ehkäisevää työtä Alko tukee suomalaisten hyvinvoinnin edistämistä. Yhtiö lahjoittaa 150 000 euroa keskustelupalvelu Sekasin-chatille, joka edistää nuorten mielenhyvinvointia ja mielenterveyden ongelmista selviämistä.

Sekasin-chat on valtakunnallinen, laajasti avoinna oleva 12–29-vuotiaille tarkoitettu keskustelupalvelu. Vuonna 2018 käynnistynyt palvelu on maksuton, anonyymi ja luottamuksellinen. Chat on auki vuoden jokaisena päivänä, arkisin klo 9-24, viikonloppuisin klo 15-24.  

Alkon 150 000 euron lahjoitus on osa yhtiön alkoholihaittoja ehkäisevää työtä ja meneillään olevaa yksinäisyysteemaa. Yhdenkään nuoren ei tulisi jäädä pahan olonsa kanssa yksin. Lahjoitus vahvistaa Sekasin-chatin ilta-aikojen päivystystä, jolloin ruuhkat ovat suurimmillaan, ja jonotusaika venyy useiden tuntien mittaiseksi. Lisäksi lahjoitus mahdollistaa viikonloppujen resurssien lisäämisen lähes kaikiksi vuoden viikonlopuiksi.  

Sekasin-chat on nopeasti muotoutunut erittäin suosituksi ja tunnistetuksi palveluksi nuorten keskuudessa: vuonna 2021 chattiin otettiin yhteyttä 170 000 kertaa. Keskusteluja käytiin hieman yli 28 000.  

Sekasin-chattia koordinoi Sekasin Kollektiivi, jonka koordinaatiojärjestöinä toimivat MIELI ry, Suomen Punainen Risti, Setlementtiliitto ja SOS-Lapsikylä. Päivystyksessä on mukana yli 50 toimijaa - järjestöjä, kuntaorganisaatioita ja seurakuntia. Ammattilaisten rinnalla toimii noin 500 koulutettua vapaaehtoista päivystäjää. Kaikkiaan päivystäjiä on 1 500.