Beaujolais nouveau myyntiin 19.11.2015

Vuodesta 2015 odotetaan laadullisesti poikkeuksellisen hienoa.

 Beaujolais nouveau on valmistettu kuluvan satovuoden gamay-rypäleistä. Viini tulee maailmalaajuisesti myyntiin muutaman kuukauden kuluttua sadonkorjuusta. Viinit on tarkoitettu nautittaviksi mahdollisimman tuoreina. Alkoon tulee tänä vuonna kaksi beaujolais nouveau -viiniä:

463237 Georges Duboeuf Beaujolais Nouveau , 9,96 €

keskitäyteläinen, vähätanniininen, tuoreen kirsikkainen, vadelmainen, punaherukkainen, hennon banaaninen, kevyen mausteinen

Määrä: 30 000 pulloa

424157 Doudet-Naudin Beaujolais-Villages Nouveau , 9,98 €

keskitäyteläinen, vähätanniininen, kirsikkainen, metsämarjainen, kypsän karpaloinen, kevyen mausteinen, hennon banaaninen

Määrä: 20 000 pulloa

Vuoden 2015 sadon laatuarvio on poikkeuksellisen hyvä

Viinivuosi 2015 oli alusta loppuun saakka erinomainen Beaujolais'n alueella. Kypsien ja hyvälaatuisten rypäleiden sadonkorjuu alkoi elokuun loppupuolella ja päättyi syyskuun puolenvälin tienoilla hienoissa olosuhteissa: aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja lämpötila nousi useasti yli 30 asteeseen. Beaujolais nouveau -viinit ovat tänä vuonna runsaan metsämarjaisia, samettisen pehmeitä, raikkaita ja tasapainoisia. Vuodesta 2015 odotetaan laadullisesti poikkeuksellisen hienoa.

Nauti nouveau hieman viilennettynä

Beaujolais nouveau on parhaimmillaan, kun se nautitaan hieman viilennettynä, 12–14-asteisena. Viini säilyttää hedelmäisen luonteensa ja parhaat ominaisuutensa noin kuuden kuukauden ajan. Beaujolais nouveaun kanssa maistuvat muun muassa juustot, sipulikeitto, piiraat, pateet, laadukkaat makkarat ja salaatit. Myös kananpoika ja muut kevyehköt liharuoat toimivat beaujolais nouveaun kumppanina.

Miten valmistettu?

Beaujolais nouveau valmistetaan macération carbonique -menetelmällä, jossa rypäletertut pannaan käymisastiaan kokonaisina. Massan painosta astian pohjalla olevat tertut murskaantuvat ja niistä valuva mehu alkaa käydä rypäleiden pinnalla olevan luonnonhiivan avulla. Käymisessä syntyvä hiilidioksidi yhdessä käymisastiaan lisättävän hiilidioksidin kanssa työntää hapen pois ja imeytyy ylempänä oleviin rypäleterttuihin. Rypäleissä alkaa hiilidioksidikäyminen, joka saa rypäleet puhkeamaan. Maseraatio kestää 4–5 vuorokautta, minkä jälkeen viini käy normaalin punaviinin tavoin. Tämä menetelmä tuottaa hedelmäistä ja runsasaromista punaviiniä.