Ensimmäinen kesä

Alkoon haetaan töihin monesta syystä, mutta eräs hakijoita vetävä syy on kiinnostus juomiin ja ruokiin.

Helsingin alueen Alkoihin pyrki keväällä 2015 yli 600 hakijaa. Yksi hakijoista oli Eerika Neuvonen. Neuvonen lukeutui kesätyönhakijoissa harvinaisuuksiin, sillä hän oli saanut jo epätavallisen vankan kosketuksen viinialaan.

”Suoritin opintoihini kuuluvan työharjoittelun viime kesänä Mosel-joen varrella Saksassa eräällä viinitilalla. Harjoittelun aikana opin paljon uutta viinintuotannosta, viineistä ja viininvalmistuksesta, mistä innostuneena hain ja pääsin Alkoon ensin jouluapulaiseksi ja nyt kesätyöntekijäksi”, maatalousekonomiaa Helsingin yliopistossa opiskeleva Neuvonen kertoo.

Kausityöntekijöiksi Alkoon hakee kaikenlaisia ihmisiä: eläkeläisiä, opiskelijoita ja vuorotteluvapaata viettäviä. Alkoon haetaan töihin monesta syystä, mutta eräs hakijoita vetävä syy on kiinnostus juomiin ja ruokiin.

”Ei tarvitse olla kokemusta viinitilalta, jotta voisi hakea Alkoon kausitöihin. Kehotan kaikkia asiakaspalvelusta ja ruoasta sekä juomasta kiinnostuneita hakemaan meille töihin. Tarvitsemme aina hyviä tyyppejä!”, kannustaa Alkon Helsingin aluekoordinaattori Ulla Marjoniemi.

Tietämätönkin oppii, kunhan muistaa pysyä uteliaana. Alko kouluttaa työntekijöitään ja kesästä Alkossa jää oppeja koko loppuiäksi. Osansa uuden oppimisessa on myös kannustavassa työympäristössä. Tämän havaitsi myös Neuvonen.

”Olen pitänyt Alkosta työnantajana erityisesti siksi, että Alkossa saan työskennellä sellaisten asioiden parissa, joista olen kiinnostunut ja pystyn koko ajan kehittämään itseäni. Alkossa työntekijöiden huomioiminen ja tasavertaisuus on toteutettu onnistuneesti. Hyvä fiilis työpaikalla syntyy, kun kaikkia kohdellaan tasapuolisesti, sekä työkavereilta saadut kehut ja tsempit piristävät työpäivää”, kertoo Neuvonen.

Vastuu on kaikkien

Alkossa uusia kausityöntekijöitä ei jätetä yksin, sillä työympäristö on haastava. Alkon liki 3 000 tuotteen vakiovalikoimassa riittää opiskeltavaa vaikka koko työuraksi.

”Työtehtäviini kuuluu muun muassa kuorman purkaminen, hyllyttäminen, asiakkaiden palveleminen myymälässä ja kassatyöskentely”, Neuvonen luettelee.

Haasteensa asettavat myös vastuullisuuskysymykset. Kausityöntekijöiden tulee tuntea vastuullisuusteemat, kuten myynninvalvonta samalla tavalla kuin vakituistenkin työntekijöiden.

”Ennen töitteni aloittamista sain kotiin luettavaksi materiaalia siitä, mitä työni tulee pitämään sisällään. Minulle annettiin kesätöiden alussa työhöni riittävä perehdytys ja opin koko ajan lisää. Työkaverini ovat näyttäneet ja opettaneet minulle uusia työtehtäviä pitkin kesää”, Neuvonen muistelee.

Pian Neuvonen voi itse opastaa tulevia kausityöntekijöitä, sillä hän jatkaa Alkossa vakituisena myyjänä.