Ergonomiset kassapöydät auttavat jaksamaan

Myymälöiden uudistamisen yhteydessä Alkossa alettiin pohtia uudenlaisten kassapöytien suunnittelemista.

Työ Alkon myymälässä on monipuolista, mutta fyysisesti rasittavaa. Pullolaatikot painavat ja kassatyö voi olla fyysisesti yksipuolista. Myymälöiden uudistamisen yhteydessä Alkossa alettiin pohtia uudenlaisten kassapöytien suunnittelemista, jotta kassatyö olisi ergonomisempaa.

”Aloite uudenlaisiin kassapöytiin tuli osittain myymälöistä ja pöytiä alettiin suunnitella yhdessä työterveyshuollon kanssa”, kertoo Alkon projektipäällikkö Pia Aaltonen.

Uusissa pöydissä on korkeussäätö, jolla eripituiset työntekijät saavat säädettyä työtason itselle sopivaksi. Korkeussäätöä pöydässä on 20 senttiä. Kassapöydän säätäminen mahdollistaa myös sen, että kassalla voi tehdä seisten töitä. Lisäksi kassan yläpuolella oleva led-valo on säädettävä, joten työntekijä voi tilan muun valaistuksen ja päivänvalon perusteella säätä valon kirkkautta.

”Loisteputkista johtuvat heijastukset kassanäytöllä olivat yksi iso haittatekijä vanhassa kassapöydässä. Uudella valaistuksella voimme vähentää haitallista heijastumista”, Aaltonen kertoo.

Sipoon Söderkullan myymälässä oli kesällä 2011 kaksi erimallista kassapöytää testikäytössä. Myymäläpalautteen jälkeen Alko on vuodesta 2012 alkaen vaihtanut myymälöihin uudenlaisia kassapöytiä. Näitä ergonomisesti parempia kassapöytiä on nyt käytössä 279, yhteensä Suomen Alkoissa on kassapöytiä 814.

Kaikkiin Alkon kassapöytiin vaihdettiin vuonna 2014 uudet kassalaitteet. Niissäkin huomio oli ergonomiassa, sillä kosketusnäytölliset kassalaitteet ovat niin ikään säädettäviä.

Uusi kassa tuo kontrastia myymälään

Alkon nykyinen myymäläkonsepti on melko vaalea eli myymälöiden sisustuksessa on käytössä paljon heleitä sävyjä ja värejä. Uusi kassapöytä on kuitenkin musta, jolloin se tuo myymälätilaan sopivaa kontrastia.

Mustan värin turhasta raskaudesta on kuitenkin päästy eroon, sillä kassapöytä on hyvin valaistu. Kassan yläpuolella olevan led-valaistuksen ohella kassan alareunassa kiertää led-nauha. Kassan alaosan valojen ansiosta näyttää siltä, että kassapöytä leijuisi ilmassa. Lisäksi kassan etuosassa oleva mainostaulu on valaistu.

”Hienoa, että uusien kassapöytien suunnittelussa otettiin graafinen ote ja kalusteen näyttävyys oli tärkeää heti alusta alkaen. Esimerkiksi led-mainos kassan edessä on esimerkki siitä, että toimivuus ja näyttävyys kulkevat yhdessä. Valotaulussa ajankohtainen teema tulee hyvin näkyviin”, Aaltonen fiilistelee.