Joulu kutsuu ruokapöydän ääreen

Joulu on ruoan ja juoman juhlaa ja se näkyy myös Alkon myymälöissä. Alkot palvelevat tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös jouluaattona.

Kohta sitä saa! Nimittäin syödä yhdessä ja viettää ikimuistoisia hetkiä ruokapöydän äärellä. Joulu on pitkän syksyn palkinto ja se tarjoillaan neilikoin ja kanelitangoin koristetulla vadilla.

Joulu koostuu monessa kodissa perinteisten raaka-aineiden ja perheen perintöreseptien ympärille. Näiden oheen saatetaan ottaa uusia makumaailmoita esimerkiksi eurooppalaisista keittiöistä, kasvisruokien maailmasta tai kaukaisemmistakin ruokakulttuureista.

”Veikkaan, että tänä vuonna monessa joulupöydässä kasvisten osuus kasvaa, vaikka lihaa ja kalaakin varmasti katetaan”, toteaa Alkon valmennuspäällikkö Mikko Lehtiniemi.

Kasvispainotteisesta ruokavaliosta on puhuttu paljon osana ilmastokeskustelua. Kuluttajat haluavat tehdä aiempaa enemmän valintoja, joista tulee hyvä mieli, joten lähiruokakin kiinnostaa.

”Juomapuolella vihreät valinnat voivat tarkoittaa esimerkiksi luomutuotteita, vegaanisia juomia tai esimerkiksi kevyemmän lasipullon ansiosta vähempipäästöistä viiniä. Alkon jouluvalikoimassa glögeistä noin kolmannes on luomutuotteita”, Lehtiniemi pohtii.

 

Punaviini on monen joulupöydän suosikki.
Jouluaaton aukiolo todennäköisesti tasoittaa joulua edeltävien päivien asiakasvirtaa jonkin verran.
liiketoimintajohtaja Kari Pennanen.

Perinteisten makujen haastajina kuohuvat ja roseeviini

Raikkaus ja kepeys ovat jo pidempään olleet asiakkaita kiinnostavia maku-ulottuvuuksia ja tämä on näkynyt esimerkiksi valko-, kuohu- ja roseeviinien myyntiluvuissa. Jouluna kepeys näkyy monessa teemassa, joista alkoholittomat viinit ovat yksi esimerkki. Joulun alla alkoholittomien viinien myynnin ennakoidaan kasvavan noin 180 % normaaliin, juhlattomaan jaksoon verrattuna.

Kuohuviini sopii mainiosti myös joulun juhlapöytään ja esimerkiksi samppanjan nauttiminen läpi jouluaterian on suosiotaan kasvattava vaihtoehto. Kuohuviinejä ja samppanjoita myydään arviolta yli 200 prosenttia enemmän joulun aikaan. Myös roseeviini on hyvä vaihtoehto varsinkin niille, jotka haluavat nauttia yhtä viiniä alku- ja pääruoan kanssa.

Punaviini on vuodesta toiseen joulupöydän suosikki ja yksittäisistä tuoteryhmistä sitä myydään Alkossa eniten jouluna. Kahtena joulua edeltävänä viikkona punaviiniä ennakoidaan myytävän noin kaksi miljoonaa litraa. Määrä on yli kaksinkertainen juhlattomaan vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Toinen joulun vakioruokajuoma on olut, jonka eri laatuja Alkossa myydään joulun alla juhlatonta jaksoa enemmän. Vahvempien pintahiivaoluiden eli ale-oluiden myynnin arvioidaan kasvavan noin 150 prosentilla. Perinteisten vahvempien pohjahiivaoluiden eli lagereiden myynnin arvioidaan kaksinkertaistuvan joulun alla. Tuhdimmat oluet eli stoutit ja portterit sopivat hyvin jälkiruokien ja vaikkapa suklaan kavereiksi.

Joulu onkin makeiden herkkujen juhla-aikaa, kun pöytään nostellaan mausteisia kakkuja, pipareita ja tietenkin suklaata. Juomien osalta näiden kumppaneina toimivat hienosti esimerkiksi portviinit (+ 350 %), madeirat (+260 %) ja sherryt (+120 %).

Joulun vaikutusta Alkon myyntiin kahdella joulunalusviikolla on arvioitu edellisvuoden joulun perusteella.

Alko palvelee jouluaattona

Alkossa on perinteisesti asioitu viimeistään jouluaatonaattona, mutta tänä vuonna Alko on ensimmäistä kertaa auki myös jouluaattona. Aukiolon mahdollistaa muuttunut alkoholilaki, jossa määritellään Alkon aukioloajat.

”Jouluaaton aukiolo todennäköisesti tasoittaa joulua edeltävien päivien asiakasvirtaa jonkin verran. Joulun myyntiä jouluaaton aukiolo ei todennäköisesti lisää”, pohtii Alkon myymäläverkostosta vastaava liiketoimintajohtaja Kari Pennanen.

Kaikki Alkon myymälät palvelevat jouluaattona kello 9.00–12.00. Joulupäivänä ja tapaninpäivänä Alkot ovat suljetut.