Joulu tuo kaksi miljoonaa asiakasta Alkon myymälöihin

Joulun alla eniten lisääntyy yli 17 euroa maksavien punaviinien myynti.

Alkon litramääräinen myynti kasvaa joulua edeltävän kahden viikon aikana noin 3,5 miljoonaa litraa, eli 96 prosenttia normaaliin jaksoon verrattuna. Joulua edeltävällä viikolla Alkossa käy noin kaksimiljoonaa asiakasta. 

Punaviinit joulupöydän suosikkeja

Joulu kasvattaa litramääräisesti eniten punaviinien myyntiä, joiden myynti lisääntyy 134 prosenttia. Joulun alla eniten lisääntyy yli 17 euroa maksavien punaviinien myynti, joita myydään 430 prosenttia normaaliviikkoa enemmän. Valkoviinien myynti kasvaa 55 prosenttia. Kuohuviinien myynnin kasvu on 70 prosenttia ja samppanjoiden 211 prosenttia.

Väkevistä juomista joulunajan myyntisesonkeja ovat XO- ja muut konjakit, joiden myynti kasvaa 790 prosenttia sekä VSOP-konjakit, joita myydään joulun alla 513 prosenttia enemmän. Portviinien myynti kasvaa jouluna 439 prosenttia ja skotlantilaisten mallasviskien 378 prosenttia.

Vahvojen glögien myynti nousee joulun alla 414 prosenttia ja mietojen 362 prosenttia.

Panimotuotteista IV-oluiden myynti kasvaa reilut 63 prosenttia.

Joulun vaikutusta myyntiin on arvioitu edellisen vuoden myyntilukujen perusteella. Vertailujaksona on käytetty viikkoa 46 vuodelta 2012.

Jouluviineissä joka mieltymykselle omansa

”Punaviineistä kinkun kumppaniksi ei ole vain yhtä oikeaa vaihtoehtoa, vaan eri koulukuntia on monia”, kertoo tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna Alkosta.

”Joulu on monille vuoden suurin juhla ja siksi joulupöytään valitaan parasta. Makutyypeistä vivahteikas ja kehittynyt sekä roteva ja voimakas löytyy monien klassikkoalueitten arvokkaampia punaviinejä”, Vilkuna vinkkaa.

”Viinin voi valita myös kinkun mukaan, jolloin kumppanina toimivat keskitäyteläiset tai täyteläiset, pehmeät ja hedelmäiset punaviinit. Makutyypeistä mehevä ja hilloinen tai kepeämpi marjaisa ja raikas ovat tällöin nappivalintoja”, ehdottaa Vilkuna.  

”Kolmas koulukunta valitsee joulun juhlapöytään oman lempiviininsä. Koska joulupöydän moniin makuihin on vaikea löytää täsmäviiniä, tämäkin on hyvä vaihtoehto. Valkoviineistä kinkun kanssa toimivat parhaiten runsaat ja paahteiset tai vivahteikkaat ja ryhdikkäät viinit”, Vilkuna jatkaa.

Alkosta apua jouluvalmisteluihin

Alko on avannut joulusivuston helpottamaan ruoka-, juoma- ja lahjavalintoja. Sivuston menuraattori antaa reseptivinkkejä joulupäiviksi, olipa tavoiteltu tyyli sitten modernimpi tai perinteisempi. Lahjalinko puolestaan tarjoaa ideoita lahjan valitsemiseksi hyvän ruoan ja juoman ystävälle. Sivujen jälkiruokaviinivalitsin auttaa makeiden juomakumppanien valitsemisessa.  

Alkon yrityspalvelu tarjoaa asiantuntevia juomaneuvoja niin joulunajan juomatarjoiluihin kuin yksilöllisiksi yrityslahjoiksi. Yrityspalvelusta on mahdollista tilata tuotteille myös paketointi ja kuljetus yritysosoitteisiin.

Myymälöiden aukioloajat

Joulua edeltävinä päivinä 16.–23.12. Alkon myymälät palvelevat klo 9–20 ja la. 21.12. klo 9–18. Jouluaattona (24.12.), joulupäivänä (25.12.) ja tapaninpäivänä (26.12.) myymälät ovat kiinni.

Miten laskettu?
Joulun vaikutusta myyntiin on arvioitu edellisen vuoden myyntilukujen perusteella. Vertailujaksona on käytetty viikkoa 46 vuodelta 2012.