Kiertotiellä

Eri myymälöiden välillä kiertäminen pitää alkolaiset virkeinä ja jakaa erilaisia hyviä käytäntöjä myymälästä toiseen.

Päällisin puolin Alkon myymälät näyttävät yhdestä puusta veistetyltä. Todellisuudessa Alkon yli 350 myymälän verkosto koostuu yhtä monesta erilaisesta myymälätiimistä. Kaikki työntekijät ovat erilaisia persoonia ja synnyttävät erilaisia työympäristöjä. Yhden Alkon sisällä on monta erilaista työyhteisöä.

Alko kannustaa työntekijöitään hankkimaan uudenlaisia kokemuksia kokeilemalla työskentelyä eri tiimeissä. Yksi myymäläpäällikkö saattaa vaihtaa vuodeksi Malmilta Kannelmäkeen ja toinen aluepäällikkö vuodeksi Pohjois-Suomesta Keski-Suomeen.

Helsingissä Vuosaaren myymäläpäällikkönä työskentelevä Virpi Raito vaihtoi oman tutun myymälänsä Hakaniemen Ympyrätalon Alkoon. Puolentoista vuoden kiertoon lähtenyt Raito halusi rikkoa rutiinejaan.

”Ympyrätalon Alkon asiakaskunta on mielenkiintoinen. Täällä on paljon ruokaa ja juomaa yhdisteleviä asiakkaita torin ja Hakaniemen hallin läheisyyden vuoksi. Lisäksi ympäristötietoisuus näkyy asiakkaiden valinnoissa”, Raito kertoo.

Kiertäminen pitää alkolaiset virkeinä ja jakaa erilaisia hyviä käytäntöjä myymälästä toiseen. Kiertoja tapahtuu varsin paljon ja esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kymmenet alkolaiset ovat kokeilleet työskentelemistä toisessa myymälässä.

Kierron tavoitteena on tarjota jokaiselle alkolaiselle paras mahdollinen työpaikka ja hioa jokaisen myymälän osaaminen ja into parhaaseen teräänsä.

Pidempiaikainen kierto antaa mahdollisuuden syvään ja laaja-alaiseen uuden oppimiseen, mutta päivässäkin voi omaksua paljon uutta. Syksyllä 2014 Alko aloitti Pyörreperjantait, joiden tarkoituksena on antaa tilaisuuksia työskennellä yhden päivän verran toisessa lähialueen myymälässä. Pikavaihtojen tarkoituksena on saada hyvät asiakaspalvelukäytännöt leviämään myymälöistä toisiin.  

Alkon kiertolaiset ovat olleet osa huomisen työn opettelua Alkossa, sillä jatkossa alkolaisten työ on entistä liikkuvampaa. Monimyymälätyöskentely mahdollistaa sen, että tulevaisuudessa yhä useampi alkolainen tekee suunnitellusti työtä alueellaan useassa eri myymälässä.