Miljoonan punaviinipullon viikko

Pääsiäisenä pöytään katetaan parasta ja myös lasintäytteiltä vaaditaan arkea korkeampaa laatua.

Pääsiäisviikolla Alkoista myydään arviolta 820 000 litraa punaviiniä. Kolmen vartin pulloiksi muutettuina tämä tarkoittaa noin 1 100 000 pulloa. Maanantaista torstaihin ulottuva myyntijakso on eräs Alkon vuoden vilkkaimpia. Normaaliviikolla – joka on siis kaksi myyntipäivää pidempi – Alkosta myydään noin puoli miljoonaa litraa punaviiniä eli 670 000 pullollista.

Pääsiäinen on vuoden ensimmäinen todellinen ruokajuhla. Pöytään katetaan parasta ja myös lasintäytteiltä vaaditaan arkea korkeampaa laatua. Prosentuaalisesti Alkoissa kasvaa eniten 13–17 euron punaviinien myynti, joiden myynti kasvaa arviolta 85 prosentilla.

Pääsiäisenä myydään normaalia viikkoa enemmän myös muita viinejä, esimerkiksi makeita madeiroita ja portviinejä. Osaltaan tätä selittää pääsiäisen menu, joka sisältää usein hyvin makeita jälkiruokia, mutta myös suklaata. Valkoviinien myynti kasvaa arviolta liki 40 prosentilla ja kuohuviinien noin 30 prosentilla.

Kaiken kaikkiaan Alkojen myynnin odotetaan olevan 35 prosenttia tavanomaista viikkoa vilkkaampaa. Arviot perustuvat edellisvuoden myynteihin.

Kannattaa muistaa kolme m:ää: malaga, madeira ja marsala. Näiden makeiden viinien luumuiset ja viikunaiset aromit taittuvat hyvin mämmin maltaisuuden kanssa
Taina Vilkuna

Klassisesti punaviiniä vai vaihtoehtoisesti olutta?

Lampaasta valmistetuille herkuille on varattu päätähden rooli pääsiäispöydissä. Olipa lampaasta valittu koipi, kylki tai kare, kaikkien kanssa maistuu tuhti punaviini. Lammas on voimakkaan makuista lihaa ja sille kannattaa valita jääräpäisen tuhti juoma.

"Rotevia ja voimakkaita punaviinejä ovat esimerkiksi australialainen shiraz tai argentiinalainen malbec. Vanhalta mantereelta Ranskan Bordeaux’n punaviinien klassiset merlot’n ja cabernet sauvignonin yhdistelmät tuottavat voimakkaan tanniinisia ja täyteläisiä punaviinejä, jotka sopivat lampaalle mainiosti”, kertoo Alkon tuoteviestintäpäällikkö, master of wine Taina Vilkuna.

Toisaalta myös täyteläiset roseesamppanjat ovat yllättävän toimiva vaihtoehto hennomman makuisille karitsaherkuille.

”Runsas roseesamppanja korostaa karitsan hienostunutta makua ja on väriä myöten täydellinen yhdistelmä esimerkiksi roseepaistetun karitsanfileen tai -kareen kumppanina”.

Alko tuo perinteisesti pääsiäissesonkiin erikoiserän oluita. Tänä vuonna valikoimiin tulee kahdeksan olutta kevyen raikkaasta vehnäoluesta syvänmakuisiin luostarioluisiin ja vivahteikkaisiin ale-oluisiin. Mukana on myös suklaaherkuille ja juustoille sopivia oluita.

Pääsiäinen on vuoden juhlista mielenkiintoisimpia, sillä makeilla herkuilla on juhlapöydässä iso rooli.

”Pääsiäisen jälkiruoat ovat vuoden makeimpia. Pashan kanssa sopivan makuparin muodostavat makeat mutta raikkaan hapokkaat viinit, kuten tokaji tai Eiswein. Myös vin santo istuu mainiosti niin pääsiäisen sisältöön kuin jälkiruokapöytäänkin. Suklaalla herkutteluun sopivat esimerkiksi portviini ja madeira tai oluista stout tai portteri.”

”Eräs pääsiäisen suosituimmista kysymyksistä myymälöissämme on se, että sopiiko sen mämmin kanssa mikään juoma. Kyllä sopii! Kannattaa muistaa kolme m:ää: malaga, madeira ja marsala. Näiden makeiden viinien luumuiset ja viikunaiset aromit taittuvat hyvin mämmin maltaisuuden kanssa”, Vilkuna vinkkaa.

Lisätietoja

tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna, 020 711 5107
viestintäasiantuntija Ilari Ceder, 020 711 5449