Pinkki on kesän väri

Roseeviinin suosio kasvaa ympäri maailmaa. Suomessakin roseeviinien myynti on kasvussa.

Roseeviinin suosio kasvaa ympäri maailmaa. Ranskassa roseeta myydään enemmän kuin valkoviiniä, ja Brittein saarilla sen osuus viinimyynnistä on yli kymmenen prosenttia. Suomessakin roseeviinien myynti on kasvussa, mutta vajaan kahden prosentin osuudella viinimyynnistä roseella on vielä reilusti kasvunvaraa.

Neljä suurta tuotantomaata

Ranska hallitsee roseeviinien tuotantoa ja kulutusta. Yli neljännes kaikista maailman roseeviineistä valmistetaan Ranskassa. Kun mukaan lasketaan vielä Italian, Yhdysvaltojen ja Saksan roseetuotanto, kasassa on 75 prosenttia maailmanmarkkinoista.

Provence on Ranskan pinkein viinialue. Sen viineistä lähes 90 prosenttia on roseeta. Alueen ruoka, kuten Nizzan salaatti tai bouillabaisse, sopivatkin täydellisesti roseeviinien kumppaneiksi. Myös Loiren, Bordeaux’n ja Rhônen alueilla tehdään runsaasti roseeviinejä.

Äkkiseltään on vaikea uskoa, että Ranskassa myydään enemmän roseeviiniä kuin valkoviiniä. Kuitenkin roseen 27 prosenttia on selvästi valkoviinin 17 prosentin osuutta suurempi, ja punaviinille jää vielä 56 prosenttia viininmyynnistä.

Globaalisti roseeviinien osuus on noin 10 prosenttia koko viinintuotannosta.

Kasvun vuosikymmen

Vuosituhannen vaihtuessa roseeviinien suosio lähti reippaaseen kasvuun. Aiemmin hieman pölyiset mielikuvat ja perinteiset valmistustavat vaihtuivat moderniin otteeseen niin markkinoinnissa kuin tuotannossakin.

Valkoviineistä tutuksi tullut viileäkäyminen omaksuttiin myös roseeviinien valmistuksessa. Näin viineistä saadaan raikkaita, keveitä ja hedelmäisiä eli juuri sellaisia, joita nykyinen viinimaku rakastaa.

Kasvu on ollut voimakasta erityisesti Brittein saarilla. Kymmenen vuotta sitten valinta osui roseeviinin melko harvoin ja yleensä vain kesäaikaan, mutta nyt roseeviineillä on 12,5 prosentin osuus viineistä. Roseeta nautitaan entistä enemmän läpi vuoden, ei vain aurinkoisina kesäpäivinä.

Naapurissamme Ruotsissakin roseen suosio on suurempi kuin koskaan. Siellä, kuten meilläkin, rosee on kuitenkin kesäjuoma, joka nostetaan pöytään auringon paistaessa ja lämpömittarin kohotessa.

Mukavan mutkatonta

Viinimaailmassa joskus tavattu hifistely ei ulotu roseeviineihin. Harvaa kiinnostavat roseen rypäleet tai valmistustavat, tärkeintä on raikas ja hedelmäinen hyvä maku.

Rosee on perinteisesti omimmillaan mutkattomana seurusteluviininä tai piknikaterian palanpainikkeena. Usein roseeta nautitaan nimenomaan ulkoilmassa auringonpaisteessa.

Roseesta on kuitenkin myös ruokaviiniksi. Kesäiset salaatit ja kalaruoat sopivat mainiosti useimpien roseeviinien kumppaniksi, ja täyteläisemmät ruokaroseet tukevat hyvin myös possu- tai vasikka-annoksia.

Suomen valloitus voi alkaa

Alkon roseevalikoima on nyt runsaimmillaan. Toukokuun aikana myyntiin tuli 13 uutta roseeta entisten reilun parinkymmenen lisäksi.

Osa roseeviineistä on pirskahtelevia tai helmeileviä. Makuvaihtoehtoja on kuivista makeisiin ja keveistä täyteläisempiin, jokaiselle jotakin. Roseeviinit ovat myös valmiita juotaviksi heti myyntiin tullessaan eivätkä ne hyödy varastoinnista.

Roseeviinit ovat raikkaita kesäjuomia ja rentoja ruokajuomia – pinkkiä ei siis kannata pelätä.

Lisätiedot:

tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna, 020 711 5107
viestintäjohtaja Maritta Iso-Aho, 020 711 5443