Tuloksen ja vastuun yhtälö kiehtoo

Kaikesta on huolehdittava fiksulla, yritysmäisellä ja kustannustehokkaalla tavalla, pohtii Alkon hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas.

Ekonomi Harri Sailas on ehtinyt toimia työeläkevakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtajana lähes kymmenen vuotta. Hän siirtyi Ilmarisesta eläkkeelle kevään aikana. Hallituksen puheenjohtajuus Alkossa on hänelle uusi haaste.

Alkoa on säännöllisin välein arvosteltu monopoliasemasta, ja sen tarpeellisuutta on ehditty jo tivata myös uudelta puheenjohtajalta. Sailaksen mukaan alkoholituotteiden vähittäiskaupan monopolia on helppo perustella, kun vähänkin miettii vaihtoehtoja ja niiden seurauksia.

Historia kertoo, että käytännössä jokainen askel tarjonnan lisäämiseen on ollut askel kulutuksen kasvuun ja haittojen lisääntymiseen. Aina kun vähittäiskauppaa on liberalisoitu, on kulutuksessa noustu uudelle tasolle ja jääty sille.

Sailas korostaakin Alkon olevan omistajansa työkalu alkoholipolitiikan toteuttamiseksi. Monopoliasemaa tulee kuitenkin hoitaa erityisesti asiakkaan lähtökohdista ja kustannustehokkaasti

”Myynti on kontrollin alla, mikä hoitaa mission toista puolta. Kaikesta on huolehdittava fiksulla, yritysmäisellä ja kustannustehokkaalla tavalla.”

Harri Sailas
  • Syntynyt 1951
  • Työskennellyt viimeksi Ilmarisen toimitusjohtajana
  • Alkon hallituksen puheenjohtaja 22.12.2014 alkaen
Uskallan sanoa pitkän työ- ja elämänkokemuksenkin perusteella, että tärkein tekijä meille jokaiselle työpaikalla on se lähin esimies.
Harri Sailas

Linkkinä omistajan ja johdon välillä

Sailas toteaa tehtävänsä hallituksen puheenjohtajana pohjautuvan yleisesti osakeyhtiölakiin ja sitä kautta Alkon yhtiöjärjestykseen.

”Koen itseni johdon tueksi ja sparraajaksi normaalin hallitustyöskentelyn ohella. Haluan olla tulkki omistajan tahdon, yhtiön operatiivisen johdon ja toimitusjohtajan välillä. Pyrin kääntämään omistajan tahtoa yrityskielelle”, hän kuvaa tehtäväänsä.

Alko on valittu toista kertaa peräkkäin Suomen parhaaksi suureksi työpaikaksi Great Place to Work -tutkimuksessa. Palkitsemisen perusteiksi on nostettu konkreettiset ja mitattavat tavoitteet, osaamisen ja asiakaskokemuksen pitkäjänteinen kehittäminen sekä osallistava johtaminen ja esimiestyö.

”Tämä on kilpailu, josta minulla on Ilmarisessakin kokemusta. Olemme osallistuneet useampana vuonna, mutta emme koskaan ole päässeet hopeaa korkeammalle.”

”Minusta on upeaa, että Alko on pärjännyt toistamiseen näin hyvin. Tämä ei ole onnistunut ilman johdon ja henkilöstön toimia ja osaamista. Saavutuksen arvoa lisää, että moni iso yritys ei ilmoittaudu kilpailuun lainkaan, koska ne katsovat, että pärjäämisen mahdollisuuksia ei ole. ”

Lähin esimies tärkein tuki

Itse kilpailu ei kuitenkaan ole itseisarvo, vaan työväline ilmapiirin ja johtamisen kehittämiseen. Hyvän työpaikan tunnusmerkeiksi Sailas nostaa reiluuden, tasapuolisuuden ja keskinäisen kunnioituksen. Avainasemassa on lähin esimies.

”Lähimmän pomon toiminta ratkaisee, minkälaisin ilmein meistä kukin itseään aamulla peilistä katselee. Pidän tärkeänä, että lähiesimiehet saavat tehtäväänsä koulutusta. Uskallan sanoa pitkän työ- ja elämänkokemuksenkin perusteella, että tärkein tekijä meille jokaiselle työpaikalla on se lähin esimies”, Sailas toteaa.