Ympäristövaikutusten pienentämisessä jokaisella pahvilaatikolla on väliä

Tiesitkö, että jokaisella Alkon myymälällä on ympäristölupaus, jonka toteutumista seurataan säännöllisesti. Ympäristötietojärjestelmä auttaa kertomaan, ollaanko kestävän kehityksen tavoitteiden osalta oikealla polulla.

Sen lisäksi että asiakkaat kierrättävät lasipullot, tölkit ja muovipullot, kierrätetään Alkon myymälässä kaikki pakkauspahvit, lavamuovit ja asiakkaiden kierrättämän viinipussit. Tavoitteena on, että kaikki Alkon läpi kulkeva pakkausmateriaali kierrätetään. Myymälä arvioi itse ympäristötoimintansa tehokkuutta kerran vuodessa, ja lisäksi onnistumista seurataan sisäisillä ja ulkoisilla ympäristöauditoinneilla.

Helmikuun alusta lähtien kaikki Alkoissa kierrätettävä pakkausmateriaali on kirjattu Granlund Manager -ympäristötietojärjestelmään, joka antaa reaaliaikaisen kuvan kierrätyksen volyymista kaikista ketjun 357 myymälästä. Heinäkuun puoliväliin mennessä pahvin kierrätyksestä on alettu tallentaa tietoa yli 96 prosentissa myymälöistä ja muovinkierrätyksestä 92 prosentissa myymälöitä. Viinipussien kierrätyksestä kerätään tietoa 43 prosentissa keräysalueen myymälöistä.

”Välillä kaiken materiaalin kirjaaminen on tuntunut työläältä, mutta pikkuhiljaa siitä on tulossa osa myymälän rutiineja. Nyt kun järjestelmä on ollut käytössä puolisen vuotta, on mahtava vähitellen nähdä, millaisia määriä olemme kierrättäneet”, kertoo myyjä Jelena Suuder Arkadian myymälästä.

Kestävän kehityksen tavoitteet ohjaavat toimintaa

Alko toteuttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, joihin Suomen valtio on sitoutunut. Alkon ympäristötyö perustuu yhtiön strategiaan ja -ympäristöpolitiikkaan.

Yritystason tavoitteena on vähentää pakkausjätteen määrää 10 prosenttia vuoteen 2020 mennessä, ja nostaa kierrätysaste sataan prosenttiin. ”Näillä tavoitteilla osallistumme YK:n kestävän kehityksen työhön, jossa vuoteen 2030 mennessä tavoite on merkittävästi vähentää jätteen määrää sen syntymistä estämällä, vähentämällä, kierrättämällä ja uudelleenkäytöllä”, kertoo kestävän kehityksen päällikkö Laura Varpasuo.

Myymälän varastojen läpi kiertää myös suuria määriä erilaisia kuljetusapuvälineitä kuten lavoja ja kennolevyjä. ”Näitä käytetään moneen kertaan aina siihen pisteeseen asti, kunnes ne menevät rikki, jonka jälkeen ne kierrätetään”, kertoo Laura.  

Kaikki myymälän läpi kiertävä pakkausmateriaali ei kuitenkaan päädy kierrätykseen vaan osa saa uuden elämän asiakkaiden kodeissa. ”Viinejä tulee myymälöihin jonkun verran puulaatikoissa ja trendikkään rouheasta sisustustyylistä pitävät asiakkaamme kyselevät niiden perään ahkerasti. Puulaatikoita annetaan asiakkaille, jos niitä vapaana löytyy”, kertoo Jelena.