Ympäristötyö myymälöissä

Ympäristötyöhön sitoutuneet myymälätiimimme ovat päivittäisen ekotehokkuutemme avainpelaajia.

Muovit ja pahvit uusiokäyttöön

Merkittävimmät jätelajit myymälöissämme ovat erilaisia pakkausjätteitä. Lavamuovi – siis läpinäkyvä eurolavojen ja pienempienkin lavojen kuorman varmistava muovikääre – on arvokasta kiertotalouden raaka-ainetta. Keräämme Alkon myymälöistä kaiken tavarantoimituksista kertyvän lavamuovin ja toimitamme sen yhteistyökumppanimme käyttöön. 

Pahvilaatikot toimitamme enimmäkseen kunkin kiinteistön yhteiseen pahvinkeräykseen, mutta niissä toimipisteissä, joissa tämä ei ole mahdollista, keräämme pahvin paluukuljetuksiin ja toimitamme keskitetysti kierrätykseen.

Puulaatikot, joissa myymälöihin toimitetaan lähinnä viinejä, olisivat jätehuollon oppien mukaan energiaksi hyödynnettävää materiaalia. Niitä ei kuitenkaan juurikaan jää myymälöiden kierrätettäväksi, sillä monet asiakkaat pyytävät niitä jatkokäyttöön omiin tarkoituksiinsa.

Sekajätettä kertyy myymälöissä vain pienehköjä määriä. Tavoitteemme on kuitenkin vuoteen 2020 mennessä päästä mahdollisimman lähelle 100%:n kierrätysastetta kaikissa myymälöissämme.

Pantillisten pullojen ja tölkkien kierrätys on järjestetty PALPA-yhteistyönä. 
Hanapakkausviinien sisäpussit asiakkailla on mahdollisuus palauttaa kierrätykseen myymälöihimme Etelä- ja Lounais-Suomen alueella sekä Pirkanmaalla.

Energiansäästöä ledeillä ja sensoreilla

Alkoissa suuri osa kokonaisenergiakulutuksesta syntyy liiketilan valaisemisesta. Alkoja on Suomessa runsaat 350 ja kaikkien myymälöiden liiketila on hivenen erilainen.  LED-valaisimia energiaa säästävänä valaistusvaihtoehtona kokeiltiin jo vuonna 2009 koko myymälän osalta Töölöntorin Alkossa 2009. Kokeilu oli sikäli merkittävä, että se oli koko Suomen ensimmäinen kokonaan ledeillä valaistu asiakastila.

Nykyään Alkoissa kaikki opasteet ja logot ovat led-valaistuja ja uusia mahdollisuuksia ledien käyttämiseen etsitään koko ajan. Esimerkiksi myymälöiden kohdevalaisimet on vaihdettu halogeeneistä ledeihin.

Myymälöiden takatilojen valaistus on varustettu liiketunnistimin energian säästämiseksi.