Ympäristötyö myymälöissä

Ympäristötyöhön sitoutuneet myymälätiimimme ovat päivittäisen ekotehokkuutemme avainpelaajia.

Muovit ja pahvit uusiokäyttöön

Merkittävimmät jätelajit myymälöissämme ovat erilaisia pakkausjätteitä. Lavamuovi, eli läpinäkyvä pakkauslavojen kuorman varmistava muovikääre, on arvokasta kiertotalouden raaka-ainetta. Keräämme Alkon myymälöistä kaiken tavarantoimituksista kertyvän lavamuovin ja toimitamme sen yhteistyökumppanimme käyttöön.

Pahvilaatikot lajittelemme enimmäkseen kunkin kiinteistön yhteiseen pahvinkeräykseen. Niissä toimipisteissä, joissa pahvinkeräystä ei ole, keräämme pahvin paluukuljetuksiin ja toimitamme keskitetysti kierrätykseen.

Puulaatikot, joissa myymälöihin toimitetaan lähinnä viinejä, lajiteltaisiin jäteohjeiden mukaan energiajätteeksi tai sekajätteeksi, jotka hyödynnetään energiaksi. Laatikoita ei kuitenkaan juurikaan päädy jätteeksi, sillä monet asiakkaat pyytävät niitä jatkokäyttöön omiin tarkoituksiinsa.

Vaikka sekajätettä syntyy myymälöissä suhteessa vain määriä,  tavoitteemme on vuoteen 2020 mennessä päästä mahdollisimman lähelle 100 prosentin kierrätysastetta myymälässä syntyvän jätteen osalta.

Pantillisten pullojen ja tölkkien kierrätys on järjestetty yhteistyössa Suomen Palautuspakkaus Oy:n (Palpa) kanssa.

Alkon asiakkailla on mahdollisuus palauttaa hanapakkausviinien sisäpussit kierrätykseen myymälöihimme Etelä- ja Lounais-Suomen alueella sekä Pirkanmaalla.

Energiansäästöä ledeillä ja liiketunnistimilla

Alkoissa suurin osa kokonaisenergiankulutuksesta syntyy liiketilan valaisemisesta. Alkoja on Suomessa 360 ja kaikkien myymälöiden liiketilat poikkeavat toisistaan.  Energiatehokkaita LED-valaisimia kokeiltiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2009 koko myymälän osalta Töölöntorin Alkossa. Kokeilu oli uraauurtava, sillä se oli koko Suomessa ensimmäinen kokonaan ledeillä valaistu asiakastila.

Tänä päivänä kaikki Alkon opasteet ja logot ovat led-valaistuja ja uusia mahdollisuuksia ledien käyttämiseen etsitään jatkuvasti. Myös myymälöiden kohdevalaisimet on vaihdettu halogeeneistä ledeihin.

Myymälöiden takatilojen valaistus on varustettu liiketunnistimilla energian säästämiseksi.