Tarinoita myymälästä

Kerran autoimme asiakasta valitsemaan kuohuviinin ja sen jälkeen kahvinkeittimen. Tutustu mieleenpainuviin palvelutarinoihin vuosien varrelta.

Uusi ystävyys

Meillä kävi myymälässämme todella kohtelias, huumorintajuinen ja tyylikäs rouva. Hän ei käynyt usein, mutta kun hän astui myymälään, me myyjät jopa vähän kilpailtiin, että kuka häntä ehtisi palvella ensin. Niin hurmaava hän oli. Ja aina sai takuuvarmat naurut kaupan päälle.

Eräs päivä hän tuli ostamaan konjakkia sinapin tekoon. Huomasin, että hän oli allapäin. Hän kosketti minua käsivarresta ja totesi: ”Mikään ei ole niin kamalaa kuin yksinäinen vanha nainen.” Se pysäytti minut, satutti ihan. Mietin mielessäni, miten hän voi olla yksinäinen. Tässä vaiheessa en vielä tuntenut häntä, en tiennyt edes nimeä.

Tiesin, että hänellä on yksi taksikuski, joka aina kyyditsi häntä ja oli ikään kuin hänen oikea kätensä. Taksarilta kysyin, että huolisikohan rouva minua kahville. Omat ruuhkavuodet ovat ohi, nyt olisi aikaa. Ja tarvettakin.

No, siitä meidän ystävyytemme sitten lähti! Käyn hänen luonaan kahvilla ja haemme häntä perheeni luokse kylään. Kokkaamme yhdessä sinappia, kastikkeita ja säilykkeitä, niissä hän on todella taitava. Vaihtelemme kasveja ja puhumme matkustamisesta. Tutkimme kosmetiikkaa ja käymme tyttöjen shoppailureissulla. Olemme olleet ystäviä nyt muutaman vuoden.

Hän on minua yli 30 vuotta vanhempi, mutta meillä on todella paljon yhteistä. Hän on minulle ja perheelleni kuin sukulainen ja antanut elämäämme niin paljon. Toivottavasti me myös hänelle. Olemme joskus nauraneet, että kyllä pitkäripaisessakin voi luoda ystävyyssuhteita.

 Riikka, Alko

Riikka, myyjä

Laihia 

Apunasi myös naapuriliikkeissä

Kävin yksi aamu ennen työvuoron alkua ruokakaupassa, joka on ihan myymälämme naapurissa. Minulla oli jo työasu päällä. Kaupassa luokseni tuli mies, joka kysyi: ”Hei, vaikka oletkin Alkossa töissä, niin tiedätkö missä on paholaisenhillo?” Siinä me sitten lähdimme yhdessä hilloa etsimään. Kun tuote löydettiin, mies kiitteli ja totesi vain: ”Alkon myyjään voi aina luottaa, homma hoidetaan loppuun asti.”

Vastaava tilanne on tapahtunut toistekin. Kerran autoin ruokatunnin aikana vanhempaa herraa ostamaan kahvinkeittimen, senkin naapuriliikkeestämme. Hän kävi sitten myöhemmin kiittelemässä: ”Hyvän keittimen myit.”

Kirsi, Alko

Kirsi, palvelumestari

Heinola


Musiikkiasiantuntemusta

Kassalle tuli mies aikuisten tyttäriensä kanssa maksamaan ostoksiaan. Tyttäret siinä keskustelivat jostakin vanhasta musiikkikappaleesta, jonka esittäjää eivät millään saaneet mieleensä. Perheen isä huomasi, että kuulin keskustelun ja kysyi minulta hymyillen: ”Tietääkö isäntä, kuka laulaa kappaleen Black Velvet?” Tiesin, joten totesin saman tien: ”Alannah Myles.” Mies vaikuttui vastauksesta ja riemuissaan ilmoitti tyttärilleen: ”Alkosta saa sitten monen tyyppistä palvelua ja tietoa!”

Lassi, Alko
Lassi
, myyjä

Hämeenlinna

Hääviineille lentävä lähtö

Hääpari oli tulossa hakemaan täydennystä juhlajuomiin. Kuohuviiniä tarvittiin kuusi pulloa lisää. No miten sattuikin, meiltä löytyi kyseistä juomaa juuri kuuden pullon laatikko varastosta. 

Kun tulin pullolaatikon kanssa ulos varastosta, kompastuin hiukan raolleen jääneeseen laariin. Rämähdin lennokkaasti hääparin eteen vatsalleni, mutta pystyin suojelemaan laatikkoa niin, että pullot pysyivät ehjinä. Asiakkaat auttoivat laatikon kanssa samalla kun kampesin pystyyn. Pudistelin vaatteet ja toivotin hyviä hääjuhlia. Olihan se hieman noloa, mutta pääasia, ettei yksikään pullo hajonnut.

Arja, Alko

Arja, myyjä

Turku


Taidemenulle juomasuositukset

Kerran eräs miesasiakas tuli hakemaan illallisviinejä taidemenulle. Illallinen oli tarkoitus järjestää pienen taidenäyttelyn yhteydessä.

Miehellä oli menu mukanaan, ja yhdessä sitä siinä tutkimme. Menusta löytyi molemmille meistä useampi vieraampi ruokalaji, joiden makumaailmaa piti ihan googletella. Kuuntelin tarkasti myös miehen makumieltymyksiä. Lopulta kaikki viinit löydettiin, ja toivotin mukavaa taide-elämystä.

Seuraavalla viikolla mies tuli myymälään kiittämään viinivalinnoista. Ne olivat olleet kaikkien mielestä erittäin onnistuneet. Hän näytti vielä puhelimestaan kuvia taidetapahtumasta, joka näytti olleen kaikin puolin oikein hieno ja mielenkiintoinen.

Auli, Alko


Auli
, valikoimamestari

Raisio

Hääparin tervehdys

Palvelin yhtä pariskuntaa usean vuoden. He asuivat vuokramökissä tässä aika lähellä ja kävivät usein vain ovella moikkaamassa minua. Myymälässä vaihdoimme kokemuksia viineistä, ruoasta ja elämän tärkeistä asioista. Heitä oli aina ilo nähdä ja miellyttävää palvella.

Eräänä kesäisenä maanantaina pariskunta tuli myymälään ja pyysi juhlajuomia häihinsä. Olin todella innoissani heidän puolestaan. Juttelimme pitkät tovit hääpuvusta, kukista ja muusta häihin liittyvästä.

Muutama viikko tästä eräs asiakas ihmetteli myymälässämme, miksi torstai-iltapäivällä soi kirkonkellot. Ajattelin, että vau, minä tiedän miksi. Totesin asiakkaalle rauhallisesti: ”Enpä tiedä.”

Ei mennyt kauaakaan, kun hääpari astui ovesta sisään ja huusi nimeäni. Pariskunnalla oli juhlavaatteet yllä, sillä he olivat halunneet tulla näyttäytymään minulle avioparina heti vihkimisen jälkeen. Se oli suuri kunnia saada onnitella heitä ja toivottaa hyvää häämatkaa Kilpisjärvelle. Asia, joka ei koskaan unohdu mielestäni. Siitä tuli tunne, että on palvellut heitä hyvin ja jäänyt asiakkaiden mieleen.

 

Anri, myyjä

Enontekiö Hetta 

Suosikkimyyjän odotus

Pääsiäisviikolla oli aika kiireinen iltapäivä. Neuvoin pitkään asiakkaita punaviinien valinnassa, kunnes pääsin pyörähtämään väkevien välissä. Siellä minulle huikkasi asiakas: "Miä oon sinua jo odotellut! Kyllä nuo muutkin olis auttaneet, mutta miä halusin just sinut auttamaan."

Kyseessä oli puoli vuotta sitten viskiharrastuksensa aloittanut mies, jonka kanssa olimme tuolloin käyneet pitkän keskustelun erilaisista viskeistä ja niiden eroista. Tällöin oli matkaan lähtenyt 18 vuotta kypsynyt herkku sekä pari erikoiserän tuotetta.

Nyt puoli vuotta myöhemmin hän toivoi taas neuvoja ja omakohtaisia kokemuksia single malteista, koska oli ollut niin hämmästynyt, miten hyvin meidän viskimakumme komppasivat toisiaan. Oli hieno tunne, kun hän halusi juuri minun palvelua.

Noora, myyjä

Kotka