Fragile särkyvää -teatteriesitys on vastuullisuuttamme

Fragile särkyvää -esitys kertoo nuoren ihmisen hauraudesta ja haavoittuvuudesta. Se kertoo tytöstä, joka yrittää elää perheessä, johon alkoholin väärinkäyttö on luonut synkän varjon.

Toukokuussa 2016 Suomen Kansallisteatterissa Helsingissä ensi-iltansa saanut Fragile  särkyvää –esitys käsittelee alkoholin väärinkäytön seurauksia perheessä.

Suomessa ei liene montakaan lasta, joka ei olisi jossain vaiheessa elämäänsä pahoittanut mieltään tai pelännyt aikuisen juomisen takia. Kohtaamme humalaisia lapsesta saakka kaduilla ja toreilla, juhlassa ja arjessa - ja kotona. Mitä läheisempi humaltunut on, sitä pahemmalta lapsesta tuntuu.   

Tutkimusten mukaan nuorten psykososiaaliset haitat kuten masentuneisuus ja ahdistuneisuus ovat huomattavia nuorilla, jotka altistuvat kasvuperheessään alkoholin väärinkäytölle ja sen seurauksille. He eivät luota tulevaan.

Fragile särkyvää -esitys kertoo nuoren ihmisen hauraudesta ja haavoittuvuudesta. Se kertoo tytöstä, joka yrittää elää perheessä, johon alkoholin väärinkäyttö on luonut synkän varjon. Esitys tuo näkyväksi sen, mitä kaikkea lapsi joutuu piilottelemaan tilanteessa, jossa alkoholinkäytöstä kotona on tullut ongelma.

Mutta "Fragile särkyvää" kertoo myös toivosta.

Esitys kertoo, että pahasta olosta saa puhua. Kenenkään ei tarvitse jäädä yksin. Fragile särkyvää -esityksen tarkoituksena on kertoa katsojille, että on olemassa vaihtoehto.

Omia kokemuksia teatterityöryhmän taustalla

Lähes kaikilla Fragile särkyvää -työryhmän jäsenillä on kokemuksia alkoholin haittavaikutuksista. Asia on tärkeä, siksi siitä haluttiin myös kertoa.  

”Heti prosessin alkuvaiheessa otimme yhteyttä Alkoon, joka ryhtyi Fragile särkyvää –esityksen merkittäväksi rahoittajaksi. Tutustuimme Lasten seurassa -ohjelman toimijoihin, ja saimme tärkeää taustatukea esityksen tekemiseen”, kertoo Heikki Törmi. ”Mielestäni Fragilen tukeminen on yksi konkreettinen osoitus siitä työstä, mitä Alko tekee alkoholihaittojen vähentämiseksi”.

Alko ja Suomen Kulttuurirahasto ovat tukeneet Fragile-työryhmän, Kajaanin Kaupunginteatterin, Suomen Kansallisteatterin ja Lasten seurassa -ohjelman yhteistyössä toteuttaman Fragile särkyvää –esityksen valmistumista.